ВАС отмени забраната на КЗК ''Инерком'' да купи ЧЕЗ

Върховният административен съд отмени решението на Комисията за защита на конкуренцията, с което беше забранена сделката между "Инерком България" и предприятията от групата на ЧЕЗ-България.

Съдът връща преписката на антимонополния орган за ново произнасяне, съобщиха от съда.

Решението на Комисията за защита на конкуренцията беше във връзка с готвената сделката за придобиване на активите на ЧЕЗ България от "Инерком". Върховните съдии приемат, че пазарният дял на обединената група на "Инерком“ и ЧЕЗ не би бил достатъчен, за да обоснове евентуално господстващо положение.

През 2018 г. КЗК спря сделката за придобиване на ЧЕЗ от "Инерком" с мотива, че компанията ще получи господстващо положение. 

Според назначена съдебно-икономическа експертиза делът на обединената група на база инсталирани мощности във фотоволтаични централи е 2,517%. Този размер е много по-нисък от изискването на Методиката за общ пазарен дял поне над 15% на предприятията-участници на съответния пазар, смятат магистратите.

Съдиите посочват, че според същата методика притеснителен общ пазарен дял на дружества - участници в концентрацията би могъл да бъде този, който надхвърля 40%.

Върховните магистратите добавят, че "КЗК неправилно е отчела като „друго обстоятелство“ участието на групата на ЧЕЗ на вертикално свързаните пазари - на пазара на разпределение, пазара на снабдяване/доставка на електроенергия и пазара на търговията с електрическа енергия".

През април 2019 г. чешкото енергийно дружество ЧЕЗ се отказа от сделката с "Инерком" за продажбата на българския си бизнес.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини