20 °C

Димитровградски лекар, който е и общински съветник, събира неправомерни такси за издаване на документи, според РЗОК

  Публикация в социалната мрежа на Емилия Тончева, за взета такса от 10 лева за издаване на удостоверение за извършените задължителни имунизации и профилактични прегледи на деца, съгласно Правилника за прилагане на Закона за семейни помощи за деца, предизвика коментари относно дали такава такса трябва да бъде събирана от лекарите. Жената удостовери своето твърдение със снимка на касовия бон, издаден от общопрактикуващия лекар д-р Елена Иванова.

  За коментар се свързахме с д-р Елена Иванова, която е и общински съветник от групата на „Движение ЗАЕДНО за промяна“. Д-р Иванова заяви, че според нея тази такса трябва да бъде събирана от пациентите, защото здравната каса не заплащала нищо за тази дейност по издаване на документа, а и това не бил документ за детето, а за родителя, защото той щял да взема детските надбавки. Според доктора, имало и други дейности, които извършват общопрактикуващите лекари, за които трябва да получават допълнително възнаграждение от НЗОК, за да не се вземат такси от пациентите, като обработка на документи за ТЕЛК например. Джипито каза, че таксата е напълно легитимна, защото била обявена в ценоразпис и е издаден касов бон за нея, каквото било изискването и излишно се вдигало врява за това. Още сутринта, когато въпросната майка направила скандал, тя й казала, че може да не плаща таксата, щом е такъв голям проблем.

  Направихме проверка в Наредба №40 ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ОСНОВНИЯ ПАКЕТ ОТ ЗДРАВНИ ДЕЙНОСТИ, ГАРАНТИРАН ОТ БЮДЖЕТА НА НЗОК, където ясно е записано в точка 5, ал. 5, че издаването на съответния документ влиза в пакета, покриван от Националната здравна каса - Издаване на служебна бележка, удостоверяваща извършените задължителни имунизации и профилактични прегледи на деца, съгласно Правилника за прилагане на Закона за семейни помощи за деца. Същият текст е включен и в НАРЕДБА № 9 от 10.12.2019 г. за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на Националната здравно осигурителна каса. Щом издаването на този документ е в осигурителния пакет на всеки български гражданин, то той не трябва да бъде заплащан от пациента.

  На позиция, че такса за издаването на този документ не може да бъде искана и вземана, защото попада в документооборота, включен в осигурителния пакет, гарантиран от бюджета на НЗОК е и д-р Николай Николов, който е председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Хасково. За коментар потърсихме и НЗОК, които потвърдиха, че такава такса за издаване на документ не може да бъде събирана от пациентите и тя е част от задълженията на лекарите, сключили договор с НЗОК.

  Според гл. експерт Росица Кирчева от РЗОК - Хасково, тази такса е неправомерна и не трябва да се събира от лекарите. От РЗОК - Хасково ни информираха, че пациенти, заплатили тази такса, могат да пуснат жалба, прикрепена с платежните документи и описаната ситуация към регионалната структура на касата на имейл: haskovo@nhif.bg, с което ще се предизвика проверка на медицинската практика.

  Дори тази такса да не се покриваше в пакета, осигурен от НЗОК, стои въпроса дали сумата от 10лв. е обоснована, например ЛК с решение на Сдружение на общопрактикуващите лекари в Хасково събират такса за издаване на извинителни бележки, която е на символична стойност от 2 лева. Но на въпроса какви разходи са образували таксата за бележка за детски надбавки от 10 лева, не получихме отговор от д-р Иванова, която заяви, че и други лекари в Димитровград събирали по 10 лева за този документ, но ние нямаме потвърждение на тази информация.

  В коментарите под поста на Елена Тончева и други коментиращи заявяват, че всяка година заплащат тази такса при този лекар и то за всяко от децата си.

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (6)

  • 1
   Ти
   Тити
   21 -1
   17:14, 14 май 2021
   Това е кощунство, как може принтирано листче да струва 10 лв. , листа и тонера излизат 2-3 стотинки, а другото си е грозно печелбсрство на гърба на бедните, които се редят за помощи за дете. Няма да се оправи тази държава докато има такива кожодери. А още по грозно е че е политик и общински съветник, който трябва да работи в интерес на гражданите на общината! Трябва веднага да подаде оставка от общинския парламент!
  • 2
   Та
   Таня Радева
   15 -1
   17:26, 14 май 2021
   От нея не може да се очаква нищо добро от време оно.За това отдавна се се отървахме от нея ,като сменихме личния си лекар.
  • 3
   Ле
   Лени
   18 0
   17:31, 14 май 2021
   Такъв човек не може да ни защитава и да работи за хората, като общински съветник, тя явно работи само за себе си ОСТАВКА
  • 4
   Ло
   локомотива
   15 -1
   19:31, 14 май 2021
   Изключително нагла лелка с огромно самочувствие за лекар.Юни месец идва,просто я сменете.
  • 5
   Ди
   димитровградчанин
   13 0
   20:14, 14 май 2021
   Тая овца не се и наяде
  • 6
   Ед
   една баба
   0 0
   16:31, 21 май 2021
   И аз преди малко ходих до личната на внучето за бележка,защото е болно и не е на градина. взеха ми безцеремонно двато лева въпреки ,че съм медицинвска сестра. Какво да говорим за хората от града!

  Хороскоп за 19.06.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Не пестете силите си днес. Денят е многообещаващ за вас и е едно чудесно начало на новата седмица. Интимните ви завоевания от предишните дни ви импулсират и стимулират творческите ви способности. Това ще изиграе решаваща роля в деловите ви начинания.
  19 юни 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Умереността ви е похвална и това ще ви донесе повече успехи днес. Ще получите предложение за съвместен бизнес, което може да се окаже добра перспектива за бъдещето ви. Не се колебайте дълго, проявете активност. Събитията ще ви подскажат правилните решения, доверете се на интуицията си.
  19 юни 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Благоприятните възможности за удовлетворяващи ви реализации идват една след друга. Бъдете уверени в себе си и действате, независимо, че ви се увеличават отговорностите. Работата е нещото, което ви държи будни и ви прави активни. Любими занимания може да ви отведат далече от къщи, споделете тези моменти с обичани хора.
  19 юни 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Силната ви интуиция ще ви предпази от неразумни постъпки днес. В определен момент се колебаете как да постъпите, но близък приятел ще ви помогне да намерите вярната посока. Имайте повече търпение в личните си контакти, не позволявайте на емоциите ви да властват над вас. Харчите прекалено много за дребни неща.
  19 юни 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Възможно е да останете подразнени от нетактичното поведение на човек от обкръжението си. От друга страна това ще повиши активността ви, в доказване правотата на тезата ви. Каквото и да се случи бъдете премерени и не позволявайте емоциите да диктуват поведението ви. Отдадеността ви на една идея може да предизвика криза в отношенията ви с партньора.
  19 юни 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Отдавате голямо значение на професионалната си заетост и с право. От днешните ви срещи ще зависят доходите ви, което ви прави още по-отговорни. Благодарение и на добрата ви организация, ще повишите ефективността на труда си и ще подобрите климата сред колегите си и в къщи.
  19 юни 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Не се поддавайте на емоции и не се предоверявайте. Днес се изисква от вас да бъдете последователни в служебните си задължения. Ако е необходимо вложете цялата си енергия, за да се справите със започнатото. Няма да закъснеят и парите, но само ако разчитате на себе си. Любовта ще ви подкрепи, ако срещне у вас воля за борба, а не хленч.
  19 юни 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Без да се заяждате с околните и проявявайки добронамереността си към тях, ще ви бъде по-лесно в отстояване на позициите. Добро начало за започващите нова работа, както и за влюбените, които пристъпват към по-голямо взаимно обвързване. Възможности за брак или запознанства с цел брак.
  19 юни 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Очаква ви приятен и спокоен работен ден. Настроението ви действа тонизиращо на всички около вас, затова бъдете сигурни че всеки около вас днес ще остане очарован от излъчването ви. Колега ви предлага добра идея, но е възможно тя да остане на заден план за момента. Изчакайте по-добър момент за да се заемете сериозно с намеренията си.
  19 юни 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  За пореден път ще покажете уменията си да взимате правилни решения и да ги следвате. Ще потиснете притесненията си за друго време и днес ще се възползвате от всяка подадена ви възможност. До себе си ще имате хора, които открито ви подкрепят и на които може да се разчита. Оценете ги и им върнете жеста.
  19 юни 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Настроени сте за активна почивка. Ще ви привличат занимания със спорт, туризъм или светски живот. Сигурно е, че няма да скучаете, напротив. Любовни трепети ще ви държат будни и подтикват към действия. Добра новина ще ви накара да кроите планове за бъдещето си. Липсата на тревога си е цяло щастие, но дали го осъзнавате?
  19 юни 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Печалбите ви преследват независимо с какво се занимавате. Сега е момента да покриете дълговете си(ако имате такива) и да помислите за спестявания. Спокойно можете да си позволите повече разточителство при покупките. Здравето ви е отлично и скоро едва ли ще ви създава проблеми.
  19 юни 2021
  Последни новини