Плодовете и зеленчуците - враг на стреса

Стресът е неизменна част от ежедневието ни и каквото и да правим, няма как да го избегнем напълно. Затова е важно да имаме и своите верни съюзници, с които да намалим вредите, които нанася на тялото и ума.

Добре знаем, че плодовете и зеленчуците са задължителна част от нашето меню, ако искаме да бъдем здрави, красиви и енергични. А според ново изследване, проведено от учени от Edith Cowan University, консумацията им в по-големи количества може да бъде оръжие срещу стреса.

Според проучването, в което участват 8600 австралийци на възраст между 25 и 91 години, тези, които ядат най-малко 470 грама плодове и зеленчуци дневно, имат 10% по-ниски нива на стрес от тези, които консумират по-малко от 230 грама на ден.

Препоръката на Световната здравна организация е за 400 грама плодове и зеленчуци на ден, за да си набавим максимум ползи от тях, към които добавяме още една, защото очевидно има връзка между консумацията им и психичното ни благосъстояние.

Отдавна е известен фактът, че това, което ядем, влияе пряко на начина на функциониране на мозъка. И ако досега е имало доказателства, че плодовете и зеленчуците редуцират стреса при по-младите, то сега вече е ясно, че този ефект се наблюдава при всички възрасти.

Това не е никак за подценяване, защото хроничният стрес има редица негативни последици, сред които сърдечно-съдови заболявания, диабет, депресия, тревожност и други. Затова е важно да се борим с него ежедневно, а не чак когато е станало прекалено късно.

Все още за учените не е напълно ясно как точно плодовете и зеленчуците намаляват стреса, но най-вероятно този ефект се дължи на високото съдържание и голямо разнообразие от полезни хранителни вещества в тях - витамини, минерали, флавоноиди и каротеноиди, които повлияват възпаленията и оксидативния стрес, а оттам и подобрят психичното благосъстояние, предава Science Daily.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини