Човекът взе парите: 25 фирми са прибрали 182 милиона от Автомагистрали за нищо

25 фирми са получили 182 милиона лева от държавното дружество Автомагистрали ЕАД за укрепване на срутища и свлачища, срещу които няма нищо. Плащане от страна на българските данъкоплатци има, а насреща - дори и проекти няма. Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) е поканило на среща всичките фирми, към които е насочено щедрото държавно финансиране, но нито една от тях не се е отзовала.

Това стана ясно на пресконференция на министъра на регионалното развитие Виолета Комитова.

"Общественият интерес към "Автомагистрали" ЕАД е известен, към нас постъпиха множество сигнали, както от обществото, така и от комисията "Манолова". Всички сте наясно на колко много места ние трябва да работим върху свлачища и срутища и укрепване на пътни платна. Извикахме на среща всички фирми, които са получили пари от дружеството, но нито една не се яви и нямам впечатления", каза тя.

Комитова посочи, че за укрепвания са отпуснати 430 милиона лева, които първо са постъпили в регионалното министерство, от там в АПИ, а след това и в Автомагистрали ЕАД.

Дружеството "Автомагистрали" е сключило договори с 25 фирми на стойност 188 милиона и тези договори касаят 84 обекта. От тях е завършен само злополучният ремонт край Рилския манастир, при който скална маса затрупа и увреди чисто новия асфалт броени дни след като бившия премиер Бойко Борисов мина оттам и се възхити на "качествената работа".

"Към днешна дата от всички 84 броя обекти имаме само един изпълнен - това е срутището до Рилския манастир с похарчени 6 милиона лева. 182 милиона все още са във фирмите подизпълнители, а останалите 83 обекта са във фаза на проектиране", обясни Комитова.

На въпрос от страна на Комитова какво може да стане с тези 25 фирми, които държат в себе си тези 182 милиона лева, от Автомагистрали й отговорили, че контрактите са застраховани.

Именно заради раздаването на милиони без да има разрешение за строителство е било освободено ръководството на АПИ. 

"Всеки знае, че минават години докато се издаде разрешение на строеж", обясни министърът.

По думите й, е било възможно финансирането да не се отпуска предварително за бъдещ строеж, който ще се реализира след 3,4 или 5 години.

Освен това договорите са само за изготвяне на технически проекти, които трябва да се докарат до етап издаване на разрешително за строеж и осигуряване на материали и техника, но не и за самото укрепване. Комитова оцени такъв подход като нелогичен.

"Това е все едно да си купя мебелите преди още да имам апартамент", каза министърът на регионалното развитие.

Тя отказа да коментира какви щети са настъпили за българската държава.

"Не съм в позиция да казвам колко е изгубила държавата от това. Оценките ги оставяме на други институции", добави министър Комитова.

На въпрос за заплатите в АПИ, Комитова заяви, че те са увеличени повече от два пъти за последните 4 години и че е необходима проверка от НАП и Агенцията за държавна финансова инспекция.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    3,
    3,14
    7 -2
    18:56, 1 юни 2021
    Комитова,като не искат да идват,има си полиция - показно арестуване и да дават писменно обяснение!
  • 2
    Ик
    икономист
    0 0
    06:24, 2 юни 2021
    браво на *******

Още новини

Последни новини