Финансиран от САЩ център за сигурност в Кипър ще обучава служители от страни от ЕС и от Близкия изток

Три страни членки на ЕС и три страни от Близкия изток очакват обучение на служители на техники в областта на граничната, митническа, морска и компютърна сигурност във високотехнологичен център в Кипър, финансиран от САЩ, който се очаква да бъде готов в началото на следващата година, заяви днес кипърският външен министър, съобщи Асошиейтед прес.

Кипърският център за сухоземна, морска и пристанищна сигурност (CYCLOPS) е планирано да започне да функционира от 16 януари 2022 г., посочи кипърският външен министър Никос Христодулидис.

Той каза, че Кипър е избран за място на този център, тъй като средиземноморският остров е разположен югоизточната част на ЕС и страната има добри отношения с държавите от Близкия изток.

Служители от съседни страни, както и от страни от ЕС, ще получават обучение за противодействие на общи заплахи от невоенен характер, посочи Христодулидис.

Кипърският център за сухоземна, морска и пристанищна сигурност ще включва най-съвременно оборудване за обучение на служители за това как най-добре да защитават ключови инфраструктурни проекти и да провеждат кибер разследвания и граничен контрол.

САЩ ще предоставят оборудване и преподаватели.

Кипърският правителствен говорител Кириакос Кушос заяви, че американският президент Джо Байдън разглежда Кипър като "важен партньор" за укрепване на регионалната сигурност в Източното Средиземноморие и е обещал да засили още повече отношенията между САЩ и Кипър.

Байдън е посочил това в писмо до кипърския президент Никос Анастасиадис, заяви Кушос. Той добави, че в писмото Байдън е изтъкнал, че очаква да работи с Анастасиадис за решаване на въпроси от общ интерес в Източното Средиземноморие.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини