18 °C

Іnѕtаgrаm, Fасеbооk, Yоutubе и oщe пpилoжeния, ĸoитo бaвнo yбивaт cмapтфoнa ви

Обикновено първото нещо, което правим, когато се сдобием с нов смартфон е да изтеглим всички приложения, които използваме ежедневно: приложения за социални мрежи, транспорт, запознанства, онлайн търговия, за видеоконференции и фитнес. За повечето от хората използването на подобни приложения е ежедневие и вероятно малко от тях се замислят как влияят те на мобилните устройства.

Скорошни изследвания установиха, че много от тях бавно убиват смартфоните. Това се установява в скорошно проучване на компанията pCloud, която предлага облачни услуги за съхранение.

Изследването на компанията включва 100 от най-популярните приложения, които се използват в глобален мащаб. Те са разглеждани въз основа на три критерия: функциите, които всяко приложение използва (като местоположение или камера), консумацията на батерията и дали е наличен тъмен режим. Изследването посочва, че някои от приложенията не само изтощават батерията на нашия телефон, но и заемат прекалено много памет и го правят по-бавен.

Ето и кои са приложенията, класифицирани като "убийци на смартфона"

Проучването сочи, че приложенията Fitbit и Verizon са най-големите "убийци" на смартфони. И двете позволяват 14 от 16-те налични функции да работят във фонов режим, включително четирите, които изтощават най-много батерията: камера, проследяване на местоположение, микрофон и WiFi връзка. Това им "спечели" най-високия резултат в проучването от 92,31%, което ги прави първи в негативната класация.

В топ 20 на най-изтощаващи батерията на смартфона приложения цели шест са свързани със социалните мрежи. Facebook, Instagram, Snapchat, Youtube, WhatsApp и LinkedIn позволяват 11 функции да работят във фонов режим. Сред тях са WiFi, местоположение и микрофон. От тях само IG позволява тъмен режим, за да спести до 30% батерия. Twitter също позволява тази опция.

По-популярните приложения за запознанства Tinder, Bumble и Grinder също попадат в топ 20 на най-"вредните" за телефона приложения. Те позволяват работа на средно 11 функции във фонов режим и никое от тях няма тъмен режим.

По отношение на количеството памет, която им е необходима, приложенията за пътуване и транспорт доминират в списъка. Едни от приложенията, изискващи най-много памет са Lyft с 325,1 мегабайта и след това Uber, който заема 299,6 мегабайта.

Сред приложенията за видеоконферентна връзка Microsoft Teams е това, което, която "консумира" най-много памет, заемайки 232,2 мегабайта пространство. За сравнение Zoom изисква само 82,1 мегабайта и Skype 111,2 мегабайта.

Ето и топ 20 на най-големите "убийци на смартфони" според класацията на компанията 

 1. Fitbit
 2. Verizon
 3. Uber
 4. Skype
 5. Facebook
 6. AirB & B
 7. BIGO LIVE
 8. Instagram
 9. Tinder
 10. Bumble
 11. Snapchat
 12. WhatsApp
 13. Zoom
 14. YouTube
 15. Booking
 16. Amazon
 17. Telegram
 18. Grinder
 19. Likke
 20. LinkedIn

В топ 50 са и Twitter (25), Shazam (30), Shein (31), Spotify (32), Pinterest (37), Amazon Prime (38), Netflix (40), TikTok (41), Duolingo (44) and Uber Eats (50).

Източник: money.bg

Коментари в сайта (5)

 • 1
  Др
  драганчо
  4 -4
  12:19, 7 юни 2021
  Отдавна казвам че фейсбук ползват тъпаците. Снимат от ресторанта салатата и мезетата и ги качат във фейсбук. Просташка държава с просташки народ
 • 2
  Др
  драганчо, драганчоооооо
  3 -4
  17:13, 7 юни 2021
  Тебе пък какво те бърка кой какво снима с телефона си
  • ако иска и анала да си снима. просто констатирам че фейсбук маниаците са простаци
 • 3
  Дъ
  Дълъг кокалест
  2 0
  22:38, 8 юни 2021
  Емчи’ като си имаш комплексирани приятели.
  Онези в чужбина така ли правят? Качват снимки с децата и жената без да показват апартамента или къщата. Без гангстерски физиономии.
  • Др
   драганчо
   1 0
   09:03, 9 юни 2021
   Аааа.Важно е кюфтетата и ракията да се снимат. Това показва умственият багаж не на моите приятели а на всички. Повечето са такива тъпани. Като е болен народа -опростачен управия няма

Хороскоп за 14.06.2021

Последни новини