БСП настоява за ново обществено обсъждане на Плана за интегрирано развитие на Хасково

    Ново обществено обсъждане на Плана за интегрирано развитие на Хасково за периода 2021-2027 г. искат от Коалиция „БСП за България“. Това съобщиха представители на формацията на пресконференция днес.

    Общественото обсъждане беше проведено снощи и на него присъстваха водачът на кандидат- депутатската листата в Хасково Владимир Маринов и общински съветници от коалицията.

    Днес Маринов заяви, че голяма част от документите на Плана за интегрирано развитие не са достъпни за гражданите, което поражда съмнения. Изтъкна, че планът се състои от 5 компонента, но в интернет е качен само първият, който касае мерките в програмата за реализация, а останалите липсват.

    „Защо на обществено обсъждане не е подложен индикативният списък с приоритетните проекти, които ще се реализират на територията на региона в Плана за интегрирано развитие на община Хасково. Трябва ли да бъдат тайна за обществото?“, пита Владимир Маринов. Той вметна, че въпросният ПИРО не касае утрешния ден, а касае следващите 7 години.

    Кандидатът за народен представител пита още с кои представители на частния сектор са обсъдени проектите, както и дали е имало обсъждане с неправителствени организации.

    „Ако е имало, къде са протоколите и защо не са представени на обществеността?“, пита Маринов. Според него, в случая присъства политическият нюанс.

    Той посочи, че стратегията на Плана за интегрирано развитие на общината трябва да води към решаване на демографския проблем чрез ясни и точни мерки за ускорено развитие на малкия и среден бизнес, чрез създаване на условия и правила за това бизнесът да може да прави своите инвестиции.

    „Ако инфраструктурните решения и проекти не водят до облекчаване и решение на същите за предприемачите, ние няма как да разчитаме да задържим младите хора в региона“, каза Владимир Маринов. Той е категоричен, че ПИРО не е представен в пълен вариант.

    Планът трябва да бъде гласуван на заседание на Общинския съвет в Хасково.

    Общинският съветник Камен Тодоров заяви, че той и колегите му от групата на „БСП за България“ в Хасково ще настояват да се проведе ново обществено обсъждане на плана.

    Тодоров предполага, че инвеститорското намерение за превръщането на летище Узунджово в индустриална зона ще последва съдбата на терени в Първомайско. Там е имало същото инвестиционно намерение, но след придобиване на терените, инвеститорите продали част от тях за соларен парк.

    „Летище Узунджово е обектът, който е от стратегическо значение не само за общината, но за областта и цялата държава“, категоричен е Тодоров. Според него това летище трябва да стане мотор на бъдещата икономика.

    Общинският съветник Виктор Годжов заяви, че след проведеното обществено обсъждане на ПИРО липсващите протоколи от фокус групите ще бъдат качени на сайта на община Хасково.

    Купуването и продаването на гласове е престъпление!

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Още новини

    Последни новини