Не "Сиела Норма", а ЦИК е притисната до стената

"Преговорите по сделката с доставката на машини продължават и развръзката на този сюжет ще настъпи в близките няколко дни. Все още има време за доставката на машините и за използването им в предстоящите парламентарни избори. Дори да не се достави и една машина, ще има възможност да се изпълни законът и да има машини във всички секции над 350 души както в България, така и в чужбина".

Това коментира пред журналисти на брифинг в ЦИК днес говорителят на комисията Цветозар Томов.

"Договорът за модифициране на софтуера и логистиката на машините със Сиела Норма не мога да определя като тежки, те са с почти идентични условия на тези, подписани на 6 февруари т. г. и уговорени при предишното ръководство на ЦИК, с изключение на доставката на машините", каза другият говорител Росица Матева в отговор на въпрос.

Тя посочи, че след като от фирмата доставчик имат някакви бележки по този договор и не се е отзовала на поканата от вчера да го подпише, редно е ЦИК да бъде уведомена с кои точно клаузи не са съгласни. За да се финализира поръчката, трябва да се подпише договорът и да се работи по изпълнението му, добави тя.

"Ние също бързаме да подпишем този договор колкото се може по-скоро, но след като едната страна не желае, няма как да определим срок, докато не намерим място и клаузи, по които да се споразумеем. Засега бележките по договора са изразени само устно, очакваме писмено такова становище по клаузите на договора", коментира Росица Матева.

Според Цветозар Томов не Сиела Норма е фирмата, "притисната до стената от ЦИК", както излиза от изявленията на нейният изпълнителен директор, а притисната до стената е ЦИК, която трябва да организира изборите и да намери изпълнител, за извършването на услугите, свързани с подготовката и логистиката, без които не може да се произведат изборите. Досега Сиела Норма е печелила всички конкурси на ЦИК и е фирмата с най-голям потенциал за това. От тази гледна точка "едновременно да кандидатстваш, да си привилигирован участник в една открита процедура по силата на ред обстоятелства и в същото време да се оплакваш колко е неизгоден за теб този договор, е поведение, което съдържа в себе си двоен стандарт, смята Томов. "Ако Сиела Норма не желае да подпише договора и иска да е почтена спрямо досегашната си работа с ЦИК, би следвало в максимално кратък срок да уведоми ЦИК, а не да я притиска тя до стената като нито го подписва, нито се отказва от него", коментира още говорителят.

Росица Матева допълни, че по всички ценови и технически параметри на водените досега с фирмата преговори по договора е постигнато съгласие, че те са изпълними и Сиела Норма поема ангажимента да ги изпълни, но ЦИК ще прецени доколко са изпълними условията на фирмата и как ще продължат преговорите.

ЦИК е предвидила в бюджета си 551 667 лева по медийните пакети, като от 35 запитвания до момента са одобрени 22 договора. Тези средства ще се изразходват от 10 партии, 4 коалиции и един Инициативен комитет, информира още на днешния брифинг Росица Матева.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини