Обвинение за собственик на бензиностанции за укриване на на данъци и пране на пари

Собственикът и управител на няколко бензиностанции в страната-в Харманли, в с. Капитан Андреево, в Бургас и в Пловдив  отива на съд за прикриване на данъци и пране на пари.
51-годишният мъж е с обвинителен акт, внесен от Окръжна прокуратура – Пловдив. 
Той е обвинен за това, че от октомври 2016 г. до 12 март 2018 г в качеството си на управител и представител на търговско дружество със седалище в Бургас, и в качеството си на пълномощник и на лице, осъществяващо фактически дейности и функции на данъчно задължено лице на търговско дружество „А.“ ЕООД, гр.Пловдив, е избегнал установяване и плащане на данъчни задължения в особено големи размери.
Става въпрос за 542  851 лева, като е продал 1 099 726 л. дизелово гориво, на стойност 2 227 655 лв., без да бъдат издавани  фактури и други счетоводни документи. Така продажбата на дизел на практика не е била осчетоводена. Сумите не са били вписани и в данъчната декларация.                                                              
В друг период от време -между 2015 и 2017 година на бензиностанциите в Пловдив, Капитан Андреево и Харманли нови  2 743 052 лв. са недекларирани и неосчетоводени като приходи от продажбата на дизелово гориво, като част от тях обвиняемият е обърнал в 783850 евро.
Управителят на фирмите е с обвинение и за получени чрез съучастничка- 44-годишна жена,  10 000 лв., за които е знаел, че са незаконнио придобити. Съучастничката му също е с обвинение.
В същото време собственикът на бензиностанции е „перял и пари“ чрез незаконни схеми,чрез които е избегнато плащането на ДДС и корпоративен данък при търговията с горива.
Той се снабдявал с гориво без документи, впоследствие добавял различни видове отпадъчни петролни продукти. Получените смески продавал в търговски обекти в близост до митнически пунктове и граничната зона, като „ТИР – дизел” . Тези обекти са стопанисвани от него чрез няколко различни търговски дружества, някои от тях- собствени, други контролирани от него. Продуктите  са реализирани, без за тях да се издават фискални бонове или други  документи, съответно и без да се заплаща дължимите ДДС. Така е генерирал паричен ресурс в размер на 2 743 052 лева. 
По делото са извършени разпити на свидетели, изготвени експертизи, иззети веществени доказателства и документация.
Предвиденото от закона наказание за престъпленията, в които са обвинени мъжът и жената, са: за извършено данъчно престъпление, наказанието е лишаване от свобода от 3 до 8 г. и конфискация на имущество, а за престъплението „изпиране на пари“ - от 3 до 12 г. лишаване от свобода и глоба от 20 000 до 200  000 лева. 
Предстои Окръжен съд – Пловдив да насрочи разпоредително заседание.

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Ви
    видимите резултати
    14 0
    16:50, 24 юни 2021
    Напишете името на крадливият тарикат.
    • Ня
      някой
      7 -4
      17:52, 24 юни 2021
      един човек на едно място крие едни данъци ... какво не разбра?
    • Бо
      БОЙКО РАПОНА ОТ СИК
      10 -2
      18:16, 24 юни 2021
      Ей много крадат тия мутри бееее
    • 24 часа дава имената ,
      ПХП от Хасково Смет се страхуват :)))
  • 2
    Ms
    MSS
    19 0
    23:01, 24 юни 2021
    Значи разбрахме черно на бяло, най-накрая че в България караме автомобилите си на смески между гориво и други отпадъчни петролни продукти. Затова като заредиш в Германия и колата става Формула 1, а същата кола тук едвам мърда....

Още новини

Последни новини