С тържествен ритуал в Карлово разфомироваха 42-ия български военен контингент за участие в мисия в Афганистан

Министърът на отбраната в служебния кабинет Георги Панайотов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов участваха в Карлово в церемонията по тържественото посрещане на 42-ия контингент, който е последният български военен контингент, участвал в международната мисия на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане "Решителна подкрепа" в Афганистан. Церемонията започна с едноминутно мълчание и преклонение пред паметта на подполковник Валентин Терзиев, загинал при катастрофата на 9 юни с изтребител МиГ-29.

С разформироването на 42-ия военен контингент приключва 19-годишното участие на формирования от Въоръжените сили на България в операцията за поддържане на сигурността и в мисията за подготовка, съветване и подпомагане на НАТО в Афганистан. През годините контингентите са в различен състав с обща численост 11 200 военнослужещи, като някои от тях са участвали в повече от една, съобщиха от пресцентъра на МО.

В приветствието си кметът на Карлово Емил Кабаиванов подчерта, че е много горд с това, че всички, които заминаха през март, сега се връщат живи и здрави, изпълнявайки достойно и по мъжки воинския си дълг.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов подчерта, че ако тяхната мисия е била по-кратка, не означава, че е била по-ниско рискова и отговорна. Вие не само се прибрахте в пълен състав, но и поставихте края на участието на БА в операцията на НАТО "Решителна подкрепа", каза още той. По думите му за всичките тези 19 години българският войник се е доказал, натрупал опит и заслужил уважението на партньорите.

Искам отново да поздравя последния български контингент от мисията на НАТО в Афганистан с успешното изпълнение на задачите, каза в приветствието си министър Панайотов. Той отбеляза, че е отлична оценката за участието на контингента ни както от страна на МО, така и от Щаба на отбраната, отлична е от нашите съюзници. Аз съм горд с това, че военнослужещите от БА постигат все по-пълна съвместимост с нашите съюзници от НАТО.

За висок професионализъм при изпълнение на задачите бяха наградени военнослужещи от името на министъра на отбраната, от началника на отбраната и от командването на Сухопътни войски.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини