38 лекарски практики в Хасковска област са свободни, няма желаещи

38 е броят на свободните лекарски практики в региона на Хасково, за които няма желаещи медицински специалисти.

Темата с обезпечеността от лични лекари на територията на региона и провеждането на кампания за справяне с проблема по места е била обсъдена на работна среща между директора на РЗОК-Хасково Ирина Колева, д-р Невяна Сойтариева, началник контрол в Касата и заместник-областния управител Виолета Желева.

Достигането на пенсионна възраст е основната причина за „оголването“ на лекарските практики.

По данни на Териториалното статистическо бюро – юг към края на 2020 година в хасковска 44,5 процента от лекарите, или 299 души, в Хасковска област са във възрастовата група от 55 до 64 години.
Осигуреността с висшши медицински кадри в региона е била 30,1 на 10 000 души. За страната средната стойност е 43,0 лекари на 10 000 души население.

Към незаетите лекарски практики в региона на Хасково няма интерес, дори и в регионите, Ивайловград и Маджарово, в които заради спецификата и отдалечеността, се отпускат допълнителни средства.

Като една от стъпките за справяне с проблема представителите на институциите са се договорили за провеждането на кампания, чиято цел ще е подобряване координацията между заинтересованите звена. Ще се проведат срещи с кметовете на общините, с които ще се разговоря за съдействие по подготовката на материалната база, а в процеса ще се разчита и на партньорството на съсловните организации в региона.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Па
    Паржу
    8 0
    20:11, 7 юли 2021
    Да запазят най хубавата практика за Вечната Амбър от болницата, чи кат го уволнят да има работа, пък една друга хубава практика да са пази за капацитете ут РЗИ.
  • 2
    Йо
    Йордан К.
    9 -4
    21:09, 7 юли 2021
    Ивайловград от 2007 г. се чувстват повече в Гърция отколкото в България. Факт! Ако има референдум...резултатът е ясен отсега! Нотняма да има и този край ще запада, застарява и обезлюдява! Ако премине към Гьрция ще се съживи!!
  • 3
    Ха
    Хасковлия
    12 -3
    23:54, 7 юли 2021
    Кои са тези незаети лекарски практики, пишете ги. Може и да има желаещи. Уж все няма лекари, а няма места за млади лекари. Как става така?
Последни новини