Проучват над 20 туристически обекта в Хасковско дали са достъпни за хора с увреждания

    Проучвания се провеждат в туристическите обекти в Хасковска област с цел да се установи дали са достъпни за хора с физически увреждания.

    Включени са над 20 природни, културни и исторически обекти, предимно на открито с по-голяма значимост – национална, световна или европейска. В това отношение напълно готов е музеят в Димитровград, но по-голяма част от обектите не са пригодени за достъп на хора с физически увреждания. Проучени са още долмените край село Хлябово, гробницата край Мезек, Каменните гъби, манастирът „Свети Анастасий“ край Златна ливада, който е най-старият действащ манастир в Европа от 4 век насам, най-старата действаща джамия - Ески джамия в Хасково (от 1395 г.).

    След проучванията на всеки обект ще бъде залепено лого. Информацията ще бъде отпечатана и в каталог, който ще се разпространяват през туроператори. Идеята е хората с увреждания да имат информация до колко съответният обект е достъпен за тях. Не е предвидено изграждане на достъпна среда, но може да послужи за търсене на финансиране на проекти.

    Проучванията на обектите се прави по проект „Трансгранична мрежа за достъпен туризъм“, финансиран по програма Интеррег за трансгранично сътрудничество България – Турция 2014-2020 г. Изпълнител е Сдружение „Клуб на инвалидите с физически увреждания“ (България). Партньори са Асоциацията на хората с увреждания – клон Киркларели (Турция) и Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ в Хасково, която днес беше домакин на семинар, на който присъстваха представители на институции и туроператори.

    „Идеята на днешното събитие е да привлечем общественото внимание към проблемите на хората с увреждания, които срещат при посещения на туристически обекти, тъй като повечето от тях не са достъпни. Единствено са достъпни 1-2 обекта в региона за хора с физически увреждания“, каза ръководителят на проекта Теодора Пехливанова. Тя поясни, че се цели още да се обърне внимание на властимащите, че трябва да бъдат отделяни повече средства за подобряване достъпността на културните обекти.

    Общата цел на програмата е укрепване капацитета за трансгранично сътрудничество между България и Турция в областта на опазването на природата и устойчивия туризъм, което ще доведе до подобряване на териториалното сближаване в Европа.

    Проектът е стартирал на 28 август 2020 г. и ще продължи до октомври 2021 г. Той е на стойност 91 667 евро. Ще бъдат обучени и туроператорите как да предлагат туристическите обекти на хората с увреждания.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Случаен виц

    Последни новини