Кои ще са 8-те депутата от Хасковска област в 46-тото Народно събрание?

При обработени вече 98.92% СИК протоколи в РИК, започва да се избистря, кои ще са личностите, които ще представляват областта в следващото Народно събрание.

Според предварителните изчисления, при не 100% преброяване, мандатите ще се разпределят както следва:

Първата в областта политическа сила ГЕРБ-СДС получава 2 мандата. От коалицията в парламента влизат водачът на листата Делян Добрев и вторият Георги Станков. Станков отново има най-голямо количество преференции в листата - 3 676, въпреки че в сравнение с предходните избори на 4 април, е загубил над 10 100 преференциални гласа. На опашката отново остана димитровградският кандидат, който е на 3-то място в листата - прокуристът на Неохим Стефан Димитров. Той е втори по преференции с 2 604 гласа и е загубил над 1 100 преференции спрямо предходните избори, когато е събрал 3 755 преференции.

Втората политическа сила в обалстта „Има такъв народ“ (ИТН) на Слави Трифонов също ще получи 2 мандата. От ИТН влизат водачът Силви Петров и втората в листата Мика Зайкова. Трябва да се вземе в предвид, че Зайкова води и листата в Смолян и може да предпочете да влезе от нея, ако това се случи депутат ще стане третият в листата Петко Кущирев.

Останалите 4 мандата се разпределят между следващите 4 политически сили по един. Третата политическа сила в областта е ДПС и вкарва водача си на листата Сезгин Мехмед. За БСП – водачът Владимир Маринов. За Демократична България влиза водачът на листата, димитровградчанката Катя Панева, която отново ще е единственият представител на бригадирския град в 46-тото Народно събрание. Един мандат има и за ИСМВ, които ще бъдат представени от водача на листата Меглена Гунчева.

Съществува вероятност при 100% преброяване и национално преразпределение, мандатите да се променят, но тя много малка. Съществува и вероятност, някой от споменатите представители на партиите да се оттеглят и да предоставят мястото си на друг, но и тази вероятност е малка.

На тези избори в областта, първите 6 политически партии събраха следните гласове

За ГЕРБ-СДС  гласуваха 22 298  -  25.15%
За ПП ИМА ТАКЪВ НАРОД гласуваха 21 641 души - 24.41%
За ДПС  са гласували 14 389 души - 16.23%
За БСП са гласували 12 500 души - 14.10%
За ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ – ОБЕДИНЕНИЕ са гласували 6 267 души - 7.07%
За ИЗПРАВИ СЕ! МУТРИ ВЪН! гласа си са дали 4 452 души - 5.02%

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

Последни новини