Скопие: "България не ни пуска в ЕС, но ще ни води в Космоса"

    Смесица от шеги и тревога в Скопие предизвика изявлението на лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов да изпрати двама български и един "северномакедонски" астронавт в Космоса.

    Трифонов неведнъж е потвърждавал твърдата си позиция спрямо югозападната ни съседка, а премиерът Зоран Заев изрази готовност да посети колкото пъти трябва София, за да получи "да" за начало на преговори.

    "България не ни пуска в ЕС, но ще ни води в Космоса."

    "Македония и България имат много повече работа да свършат тук, на Земята, отколкото във Вселената", заяви Гоце Михайлоски, журналист в "Канал 5", Скопие.

    В ютюб групата за българо-македонско приятелство "Коридор 8" стартира ново шоу "Заедно и във Вселената".

    В България Гергана Паси напомни, че всъщност идеята за изпращане на българин в Космоса е на Атлантическия клуб, а да го придружава астронавт от Северна Македония е предложил външният ни министър преди дни.

    "Аз мисля, че това е една добра идея, а още по-добра идея би било един ден да има български и македонски космонавт заедно и да решат въпросите в Космоса", заяви служебният министър на външните работи Светлан Стоев.

    Експерти и медии в Скопие акцентират върху твърдата позиция на Слави Трифонов, който, според тях, е "по-голям националист дори от Бойко Борисов". И не одобряват израза "северномакедонски".

    "Има такъв народ" и Слави Трифонов неведнъж са заявявали позицията си относно членство на Скопие в ЕС.

    "Докато българинът не е спокоен по отношение на историята си и по отношение на това, какво представлява Македония, дотогава нашето мнение ще бъде еднакво с това на всички българи", каза Слави Трифонов.

    Според експерти, пътищата, контактите и връзките от двете страни на границата, а не Космосът, са горещите въпроси между София и Скопие.

    В Космоса или не - само нов парламент може да промени българската позиция за Република Северна Македония. Дали правителство на малцинството ще успее да го направи е неясно.

    Още преди изборите премиерът Заев изрази готовност да идва в София отново и отново, докато успее. Колко пъти още ще му се наложи да дойде - предстои да видим

    Източник: БНТ

    Коментари в сайта

    Последни новини