Защо ИТН оттегли кандидатурата на Николай Василев - коментар на Кънчо Стойчев и Валерия Велева

Това, което прави Слави Трифонов е напълно разумно, независимо каква ще бъде формата на управление. Това заяви социологът Кънчо Стойчев в сутрешния блок на БНТ за решението на лидера на "Има такъв народ" да се откаже от кандидатурата на Николай Василев за премиер и да предложи промени.

Той посочи, че трябва да се погледне какво се случи на изборите, като вече има картина какво се случва и след изборите. Повече от половината българи смятат, че изборите са преминали честно, а 2/3 одобряват машинното гласуване и искат да се състави кабинет на промяната.

Необходимо е да бъде съставено правителство на база диалог, а от задачите и приоритетите произтича състава на тези хора, които ще ги реализират, обясни социологът. Според него ще има правителство, но с по-ограничен мандат във времето. Ние трябва да си кажем, че ако някои ни представя черно-бяла картина или Том и Джери, значи ни лъже. Това черно-бяло гледане е контрапродуктивно и няма никой, който да е изцяло в черно или в изцяло бяло, отбеляза метафорично Стойчев. Той даде пример с лидера на БСП Корнелия Нинова, която нямало как да бъде оцветена изцяло в черно, защото през последните 4 години все пак е била единствената опозиция в парламента. ДПС в момента трябва да мълчи, защото са на пето място и първо трябва да чуем партиите на по-предни позиции, изтъкна социологът. Но ДПС, по думите му, също не трябвало да бъдат гледани изцяло в черно.

За да има работещ парламент трябва да има правителство. Час по-скоро трябва да има правителство на промяната и да се представя всичко пред нас, настоя Кънчо Стойчев.

Той призова партиите да гледат цветно, като няма нужда Борисов да бъде правен черен, въпреки че хората не го харесват. Стойчев е умерен оптимист в очакванията си по всички въпроси в политиката - "със скърцания, завойчета и грешки ще има правителство".

Правителство е необходимо, макар и да няма никаква трагедия да отидем на още едни избори, но хората биха гласували за същата структура, посочи Стойчев. Трябва да се проявят здрави нерви, да се прощава на грешките на първата политическа партия и да ги подтикваме да се движат в посока, за която българския народ даде мандат, настоя Кънчо Стойчев.

Той е на мнение, че най-добре е да хванем питомното с кабинета на Слави Трифонов, а не да гоним дивото в гората.

За Валерия Велева - също гост в предаването, ние се нуждаем от правителство, създадено в резултат от диалог. Проектокабинетът на Трифонов беше точно обратното на това - "ние на знаем защо той се спря на тези хора, не знаем и защо ги оттегля", отбеляза тя.

"Проблемът е, че дори оттеглянето и евентуалната ревизия на проектокабинета отново са направени без диалог. Просто проблемът при Трифонов е, че той не иска, не може и не знае как да води диалог", акцентира журналистката.

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини