Четирима чуждестранни членове на НПО обвинени в Гърция за трафик на мигранти и за шпионаж

Гръцките власти са повдигнали обвинения срещу четирима чужденци, членове на неправителствена организация, за участие в група за трафик на мигранти и за шпионаж, съобщи гръцката телевизия Скай, като се позовава на АНА-МПА.

Обвинените за незаконна дейност са един норвежец, един американец и двама британци.

На пресконференция в град Митилини на остров Лесбос главният директор на полицията в област Северно Егейско море генерал-майор Елефтериос Дурудус съобщи днес, че групата, "като е действала привидно хуманитарно, чрез затворени групи и приложения в интернет, както и с използването на определено приложение за мобилни телефони, е предоставяла на идващите от Турция мигрантски потоци, както и е получавала от тях информация и данни с поверителен характер".

Освен четиримата членове на неправителствената организация обвинения са повдигнати и на още шестима души от Сирия и Афганистан. Десетимата са обвинени в подпомагане на чужденци да влязат незаконно на гръцка територия, в шпионаж, във възпрепятстване на разследвания на гръцките власти, както и в други нарушения на Миграционния кодекс.

Според генерал Дурудус незаконната дейност на групата е започнала поне от началото на юни 2020 г. под формата на подпомагане на групи за трафик на незаконни мигранти. Обвиняемите са събирали информация за местата на събиране на мигранти по турския бряг и за времевия момент, в който те потеглят към гръцките острови Лесбос, Хиос и Самос, за географските координати и дестинациите на мигранитите, за броя на чуждите граждани, които се намират в лодките, с които пътуват за гръцките брегове и т.н.

Освен това те си набавяли фотографски материали от мигрантите в лодките, подробности за оперативната дейност на гръцката брегова охрана, за разположението на военни инсталации и превозни средства и др.

След анализ на тези данни, заподозрените давали инструкции на граждани на трети страни при пристигането им на гръцка територия за придвижването им до непристъпни места за укриване на островите или до места и структури за медицинска подкрепа, като по този начин систематично затруднявали дейността на гръцките власти.

Разследването е било проведено в сътрудничество с гръцката разузнавателна служба и службата за борба с тероризма, както и с други правоохранителни структури.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини