Празнуваме Илинден

    На 20 юли православните християни почитат паметта на Свети Пророк Илия. На този ден е  един от най-големите летни празници у нас, който народът нарича Илинден.

    Старозаветният Пророк Илия живял около 900 години преди Рождество Христово. При раждането му баща му получил видение - внушителни мъже го поздравили, повили бебето с огнени пелени и го накърмили с пламък. Свещениците в Йерусалим разчели знака с думите: "Не бой се, твоят син ще живее в светлина и ще съди израилския народ с огън и меч."

    Житието на пророка представя как при смъртта му огнена колесница с огнени коне го отнесла с вихър на небето. Хората вярвали, че при подялбата на света на св. Илия се паднали "летни гръмотевици, летни трескавици", затова го считат за господар на летните стихии -гръм и градушка. Наричат го Гръмовник, Гръмоломник, Гръмодел.

    Илинден е един от най-големите празници и за хората от хасковското село Въгларово.

    По традиция те се събират в навечерието на празника в местността Игрека, където е и  параклисът "Свети Илия", строен от белогвардейци през 1923-та година.

    Хората пазят традицията от стари времена за вечерното събиране, тъй като преди години възрастните оставали да пренощуват край параклиса и посрещали слънцето на самия Илинден, за да почетат светеца.

    Снощи беше раздаден курбан, а свещениците Никола и Йордан отслужиха  тържествен молебен в чест на последния старозаветен пророк-Илия.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Ил
      Илия
      4 0
      20:48, 20 юли 2021
      Честит празник!
    • 2
      Fe
      fen
      0 0
      13:28, 22 юли 2021
      Най ми хареса,казана,с мръвките.

    Случаен виц

    Последни новини