Катя Панева повдигна темата за ВиК в Хасковско в парламента

Междувременно ВиК проблемите в Хасковско стигнаха и до Парламента. Депутатът Катя Панева е отправила запитване до Министърът на регионалното развитие и благоустройството. Ето какво пише Катя Панева до медиите:

"Несправедливото ценообразуване на водата в област Хасково трябва спешно да бъде променено. Това може да стане със законова промяна, зад която заставам. Това е единственият начин в различните общини да има различна и справедлива цена. За огромно съжаление на всички ни е неизбежно поскъпването на водата в Димитровград.

Общината ще загуби десетки милиони лева за ВиК инфраструктура, ако не бъдат прехвърлени активите на ВиК-Димитровград на ВиК ЕООД – Хасково. Тази „бомба" беше заложена със Закона за водите през 2014 г. от тогавашните управляващи от ГЕРБ. Сега не се дава възможност в една обособена територия, където действа един ВиК оператор да има различни цени. От тази ситуация пати не само Димитровград, но и Свиленград, Стамболово и другите общини, в които себестойността на питейната вода не толкова висока, колкото в Хасково, например.

В контакт съм с кмета на Димитровград и имам неговото уверение, че в качеството му на заместник председател на НСОРБ подкрепя промяна в законодателството, за да няма шокови поскъпвания на водата в общината през следващите години.Започвам разговори с колегите от Народното събрание, за да може бързо да променим закона в тази му част и да има диференцирано ценообразуване за различните общини.

Още от самото създаване на Асоциациите по ВиК съм била против тяхното съществуване и това ясно съм го заявявала и като общински съветник. Ситуацията обаче сега е такава, че на база тези Асоциации ще се получават средства за ВиК инфраструктура. На Хасково тези средства са жизненоважни, защото градът е изправен пред воден колапс. В областния град е крещяща нуждата от подмяна на водопроводната мрежа, за да се ограничат загубите на вода и да се повиши качеството."

Няма как тези асоциации сега да бъдат закрити, но можем да ограничим щетите, променяйки закона и давайки възможност на ВиК операторите да правят различно ценообразуване за различните населени места. Отправила съм въпроси към служебния регионален министър, който е принципал на ВиК-Хасково и очаквам отговори за това, кога реално може да започне работата по т.нар. Воден цикъл.

Днес зададох следните три въпроса към регионалния министър:

- Кога най-рано се предвижда приключването на Регионалното прединвестиционно проучване за обособена територия, обслужвана от ВиК ЕООД - Хасково и започване на същинската работа по т.нар. „Воден цикъл" в град Хасково?

- Колко средства са предвидени за реконструкция на ВиК мрежата на база Регионални генерални планове за всяка една от единадесетте общини в област Хасково?

- Има ли виждане МРРБ за законова промяна, която да даде възможност в една обособена територия, където действа един ВиК оператор, да има различни цени на водата в отделните общини? Този въпрос е от изключителна важност, тъй като разходите за добиване и доставяне на питейна вода в различните градове са различни и е крайно несправедливо да се заплаща една и съща цена.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Кр
    Кристина Петрова
    0 -4
    20:36, 28 юли 2021
    Мен какво ме интересува,аз не се къпя. Това всички... Виж коментара
    • Ди
      Димитър Димитров
      3 0
      11:41, 29 юли 2021
      Като не те интересува не си прави труда да пишеш. Седи си ‘торовия завод’ и носи тениски на Стефчо и си трай.
  • 2
    По
    По-правилно
    7 0
    22:15, 28 юли 2021
    По- правилно е цената на водата да се калкулира по водопреносни системи, а не най-високата цена, тази за Хасково. Но законовата основа е много погрешна и е даден приоритет на оператора да залага по-високи цени. Освен това операторите по общини не се съобразяваха с Генералните планове по В и К и водят грешна стопанска политика по стопанисването на ви к системите и от там се получава висока енергоемкост за добив на водата.

Още новини

Последни новини