Възобновяемите енергийни източници в САЩ за първи път дават повече еленергия от въглищата и АЕЦ

В края на 2020 г. възобновяемите енергийни източници в САЩ за първи път в историята са изпреварили ТЕЦ-овете на въглища и атомните електроцентрали по производство на електроенергия, показват данни на Американската агенция за енергийна информация.

Зелените енергийни източници включват вятърни електроцентрали, слънчеви електроцентрали, водноелектрически централи, както и геотермални електроцентрали и електроцентрали на биомаса. Заедно те са произвели 834 милиарда киловатчаса електроенергия - 21% от цялата енергия, генерирана от американските електроцентрали.

Вятърните централи са станали най-разпространения вид възобновяеми енергийни източници през 2020 година в САЩ. Тяхното производство се е увеличило с 14%. Промишленото използване на слънчеви панели (над мегават) се е увеличило с 26%, на малките слънчеви панели - с 19%.

Въглищните електроцентрали са генерирали 774 милиарда киловатчаса (19 процента), а атомните електроцентрали - 790 милиарда (20 процента). През през 2019 г. въглищата изпреварваха атомните електроцентрали и възобновяемите енергийни източници, но производството им е намаляло с 20% през миналата година. 

Производството на американските АЕЦ е спаднало с 2% поради повреди в няколко блока и заради техническо обслужване на други.

Газовите електроцентрали са водещи по производство в САЩ. Те са дали 1,617 трилиона киловатчаса през 2020 г.

Агенцията очаква въглищата да се върнат на второ място тази година, тъй като цените на природния газ са се повишили и електроцентралите са станали по-малко печеливши. Очаква се производството на въглищните електроцентрали да се увеличи с 18% в сравнение с 2020 г.

Производството на възобновяеми източници ще нарастне със 7% процента зпрез 2021 год. и с 10% през 2022 г. Така след година възобновяемите енергийни източници отново ще станат втори по производство.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини