Кметът на Димитровград с писма до ТЕЦ-а и РИОСВ относно замърсяването на въздуха в града

Кметът на община Димитровград Иво Димов изпрати днес писма с въпроси до РИОСВ - гр.Хасково и ТЕЦ "Марица-3" АД Димитровград във връзка с отчетените неколкократно превишения на алармените прагове за концентрация на серен диоксид във въздуха над Димитровград, свързани с възобновяване работата на ТЕЦ „Марица-3”. В писмата се казва, че са постъпили многобройни сигнали и оплаквания от граждани в община Димитровград за замърсяване на въздуха в края на миналата седмица. В писмото до РИОСВ Хасково кметът на общината пише: 

"Предвид обществената значимост на създадената ситуация и нарастващото социално напрежение, съгласно функциите и задълженията Ви, като контролен орган, моля да ни уведомите за следното:

1.    Извършени ли са проверки от страна на РИОСВ-Хасково на емисиите на вредни вещества от точковите източници на ТЕЦ „Марица-3” АД и какъв е резултатът от извършените проверки?

2.    Каква е причината довела до наднормените емисии на серен диоксид в атмосферата?

3.    Какъв е вида на използваното гориво, отговоря ли неговото качество на изискванията за нормална работа на централата и излъчване на емисии в допустимите норми?

4.    Какво е технологичното състояние на използваните в централата електрофилтри?

5.    Налице ли са проблеми с нормалното функциониране на сероочистващата инсталация?

6.    Какви са дадените от Вас предписания за преустановяване наднорменото излъчване на серен диоксид в атмосферата и изпълняват ли се тези предписания?

7.    Какви са предприетите от Вас действия, като компетентен контролен орган за налагане санкции за нанесените върху околната среда и човешкото здраве щети, или евентуално спиране работата на централата до отстраняване на причините, водещи до наднормени емисии на вредни вещества в атмосферата?

Уведомяваме Ви също, че въпреки липсата на отчетени наднормени стойности на ФПЧ10 от АИС „Раковски”, след възобновяване работата на ТЕЦ „Марица-3” запрашеността във въздуха над Димитровград и околните населени места е чувствително и видимо завишена.

Предвид обществената ни ангажираност по опазване на човешкото здраве и околната среда, настояваме да ни уведомите в най-кратък срок по поставените по-горе въпроси и предприетите от Вас действия."

Към изпълнителния директор на дружеството ТЕЦ "Марица-3" кмета на община Димитровград отправя пет въпроса за регистрираното замърсяване, като акцентира на значимостта на проблема за опазване на здравето на гражданите и околната среда, Димов настоява за отговори в най-кратки срокове на поставените въпроси:

1.    Каква е причината довела до наднормените емисии на серен диоксид в атмосферата?

2.    Какъв е вида на използваното гориво, отговоря ли неговото качество на изискванията за нормална работа на централата и излъчване на емисии в допустимите норми?

3.    Какво е технологичното състояние на използваните в централата електрофилтри?

4.    Налице ли са проблеми с нормалното функциониране на сероочистващата инсталация?

5.    Какви действия и мерки сте предприели за отстраняване на проблемите по нормалната работа на централата и за недопускане на последващи превишения на допустимите норми на концентрации на серен диоксид във въздуха над Димитровград?

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    Бо
    Боцко
    6 -1
    14:51, 2 авг 2021
    Ковачки го боли щепсела... Ако му наложат глоба от РИОСВ, няма да е по - голяма от дневната печалба на ТЕЦ-а...
    • Юл
      Юлиян
      0 0
      21:19, 3 авг 2021
      В грешка си:
      няма да е по-голяма от часовата печалба на ТЕЦ-а
  • 2
    Ке
    Кера
    6 0
    17:03, 2 авг 2021
    Да пита общ. съветник Ю. Семерджиев,нали е PR на ТЕЦа,трябва да може да отговори на тези въпроси.
  • 3
    Мн
    Много
    7 -2
    18:54, 2 авг 2021
    Много взехте да пишете г-н кмете, значи работата не върви.
  • 4
    Ге
    Георгиев
    4 -2
    19:59, 2 авг 2021
    Много добре постъпва г-н Иво Димов.Тровят ни но ние мълчим.Къде са еколозите и гражданските организации за да организираме протест.
  • 5
    Да
    Да протест
    6 0
    07:26, 3 авг 2021
    Кмете , прати и някой служител да постои малко и да види какви прахоляци се вдигат от камионите които влизат и излизат от централата и без това по разбития път .Колкото отгоре и толкова и отдолу .
    Боклука Ковачки ни трови и си разиграва коня както си иска.
Последни новини