Не съгласуваха бизнес плана на ВиК-Хасково за по-скъпа вода, искат диференцирана цена

Изображение 1 от 6

    Бизнес планът на ВиК – Хасково за по-скъпата вода не беше съгласуван на Общото събрание на Асоциацията по ВиК, провело се днес в Областна администрация – Хасково.

    Припомня, че бизнес планът на ВиК предвижда поскъпване на водата до 4.47 лв. за кубик до 2026 г.

    На днешното заседание отсъстваха представителите на 4 общини от региона - Ивайловград, Маджарово, Минерални бани и Симеоновград. Общините Любимец, Свиленград, Стамболово, Тополовград, Харманли и Хасково гласуваха „против“ приемането на бизнес плана. С „въздържал се“ гласува община Димитровград. „За“ плана гласуваха 35%, тоест – държавата, представлявана от областния управител.

    Поради липсата на мнозинство в нито една от позициите не бе взето решение. За вземане на решение са необходими 70,49 % от гласовете на присъстващите, уточни представителят на АВиК-Хасково Димитрина Добрева.

    Областният управител на област Хасково инж. Минко Ангелов изрази своята лична позиция като подчерта, че не е съгласен с така предложения бизнес план. Губернаторът добави, че той трябва да бъде преработен и да се изготви ясна и точна оценка като потребителите да заплащат спрямо качеството на питейната вода и предлаганата услуга на съответна цена.

    Кметът на община Хасково Станислав Дечев заяви, че ще се настоява за законодателни промени, за да може всяко населено място да ползва диференцирана цена на водоподаване. Той уточни, че не само остарялата водопроводна мрежа е проблем, но и кражбите на питейна вода и затова в някои квартали и по-високи етажи на жилищни сгради има проблем с водоподаването.

    Областният управител инж. Минко Ангелов обясни, че вече веднъж законодателната норма, според разпоредбата, на която в една обособена територия цената трябва да е единна, е внесена в Конституционния съд с искане да бъде обявена за противоконституционна, но КС е отхвърлил искането, позовавайки се на принципа на солидарността. Губернаторът допълни, че депутатите, с които вчера проведе работна среща по темата - Катя Панева, Меглена Гунчева и Петко Кущирев, са се ангажирали да обсъдят проблема в Народното събрание.

    На заседанието днес бе дискутиран още въпросът за водния цикъл, както и изграждането на пречиствателна станция на яз. „Тракиец“. Областният управител каза, че още през 2002-2003 г. е имало изготвен проект от израелска компания, който обаче не се е реализирал. В момента протичат прединвестиционни проучвания, които със съдействието на общините, ще дадат скоро резултат, допълни още инж. Ангелов.

    От кмета на община Свиленград арх. Анастас Карчев възникнаха въпроси към ръководството на ВиК-Хасково за лошото качество на питейната вода с високи количества на манган и желязо, а също и за загубите на питейната вода в част от крайните квартали, където се отчитали перманентни течове.

    Управителят на ВиК-Хасково инж. Тодор Марков обаче не присъстваше за заседанието днес, нямаше и представител на дружеството.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (24)

    • 1
      Бг
      БГ
      54 -2
      14:12, 3 авг 2021
      Естествено от ВиК Хасково не присъствал нито един левак! А Губернатора бил лично много против,но гласувал"За",от името на Държавата-Смешник,я ходи се метни в язовир Тракиец,аман от калинки!
      • Ми
        Минко
        41 -2
        14:15, 3 авг 2021
        Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
      • Бр
        Брей
        20 -2
        17:29, 3 авг 2021
        Много го вардите тоя Минко бе,яко триете коментари срещу него.Платил ли си е или по симпатии
    • 2
      Ds
      dsf
      27 -9
      14:49, 3 авг 2021
      Манган, желязо и уран , но никой не говори за количеството на алфа частиците, а там е най-голямата беда ...
    • 3
      Ла
      Лапнишаран от Тракиец
      27 -2
      15:28, 3 авг 2021
      Плямпайте си хора.Това отхвърляне е за очи само.Ще видите,че след някоя и друга сесийка ще го приемат,тихичко и кротичко.Бил против,ама гласувал.Това и в Руанда го няма,ей.Обсъждане в нар.събранийце,укази,правила...на майка им п.......Сега по 4.47 ,догодина 5,57лв.,а може и в евро следващата.Ахмаци сме ,ахмациии
    • 4
      Ла
      ланистър
      29 -1
      15:34, 3 авг 2021
      Губернаторът ?????? Еми валлията да бяхте писали!!!
      • Бо
        Божее
        13 -1
        17:30, 3 авг 2021
        Тъпанар да го бяха писали - най-добре
    • 5
      Ив
      Иван
      22 -7
      15:37, 3 авг 2021
      Ако плащаме спрямо качеството на водата и услугите, цената трябва да е 10 стотинки.
    • 6
      Зр
      Зрителя
      23 -8
      15:44, 3 авг 2021
      Много ми е интересно съчетанието евтина и качественна услуга и има и такава услуга или стока изобщо да питам че тия компетентни управници така словоблудстват и лъжат електората :). Колкото повече се задържа цената на водата с политически цели толкова повече проблемно ще е водоснабдяването в което основния разход е за ток за добиване и транспорт на тая вода до вашите чешмички :) но за тока нищо не казвате. И в тоя сектор работят хора които искат нормални заплати помислете и за това искате месечната Ви сметка за вода да е по малка от сметката за мобилния телефон е няма как да стане и колкото повече Минковци и Катета ви уйдисват на акъла толкова по зле за родното водоснабдяване от всяка гледна точка.
    • 7
      Ми
      Минко Ангелов
      26 -2
      15:50, 3 авг 2021
      Какъв вие проблема бе кауни?Нали като гласувам против утре ще ме махнат.После от къде ще цоцам свежи кинти?Политиката е проста игра,за умни хора.Ай чистото,кокала не се пуска лесно
      • Та
        Така е
        20 -1
        18:33, 3 авг 2021
        Евала Минко, изигра си правилно картите. Малко по митинги, малко ала бала приказки, намърда се на топло местенце и герберите дето уж щеше да ги махаш с 200 сега работиш с тях и ти самия им се мазниш. Жалко само за малцината, които ти повярваха и се надяваха че в твое лице наистина ще настъпи макар и малка промяна.
    • 8
      Ад
      Адвокат
      16 -4
      16:25, 3 авг 2021
      Много ми е интересно какви правно-юридически коментари дава за конституционният съд, завършен т****к като кмета Дечев . Не съм забелязал да има юридическо образование това момче.
      • Бу
        Будала
        9 -4
        16:28, 3 авг 2021
        Всички които не са адвокати тъпаци ли са?
      • On
        One Euro Man
        12 -6
        16:40, 3 авг 2021
        Не дали лицето Станислав Насков Дечев, по настоящем кмет, има юридическо образование, а дали изобщо има диплома след завършване на математическата гимназия.
      • Ра
        Разбрал - недоразбрал
        11 -1
        19:54, 3 авг 2021
        Конституционния съд казва, че няма проблем да бъде въведен както диференцирания подход, така и принцип за единна цена за обособена територия и че това е преценка на парламента по целесъобразност. Ама на Минко му е трудно да го разбере и се оплете като коте в кълчища. Накрая изрече чутовна глупост.
    • 9
      Лозето не ще молитва, а мотика.
    • 10
      Вс
      Всевиждащ
      19 -2
      16:51, 3 авг 2021
      Дайте на Минко да фактурира и вода ,и работата ще е топ
      • Що
        Щом
        18 -2
        17:12, 3 авг 2021
        Ток е крал,и водопровод ще си прекара. Боли го шнорхела за цената на водата!
    • 11
      Об
      Областен
      19 -2
      17:20, 3 авг 2021
      Миньо, презерватив грозен
      • То
        Точно
        14 -4
        17:26, 3 авг 2021
        Аман от хора ,специализирани в лапане и гълтане
    • 12
      Ка
      Какво какво
      18 -3
      17:25, 3 авг 2021
      Иначе Минко пиарски е против,но ни го тури два ката
    • 13
      Та
      Така така
      14 -2
      18:13, 3 авг 2021
      Давайте бързо други новини,за да скрие те резила на областния управител
    • 14
      Би
      Бивш работник
      2 -1
      08:35, 4 авг 2021
      Назначете бившия управител Петко Стойчев и проблемите ще се решат , защото знае какви са
      допълнителните резерви с които да се решат проблемите.
      Той е най достойният и можещ специалист в системата на ВИКА.
    • 15
      М.
      М.Мирчев
      1 -1
      12:39, 4 авг 2021
      Да ако има още какво да се краде сложете Петко Стойчев , там му е силата.
      Да пие и краде.
    Последни новини