Отново завишени нива на SO2 във въздуха на Димитровград

След близо двуседмично преустановяване на замърсяване на въздуха в Димитровград със серен диоксид, днес отново допустимите нива бяха драстично превишени. Граждани ни сигнализираха за нетипични усещания за мирис и вкус от въздуха в града.

Справката от стационарната измервателна станция в града показа обгазяването със серен диоксид (SO2) от близо 800,00 мкг/м3, което е засечено около обяд днес 13 август. Концентрацията на SO2 е от близо 800,00 мкг/м3 за час, като средно часовата допустима норма е 350 мкг/m3.

В публичния регистър на автоматични измервателни станции за мониторинг на качеството на атмосферния въздух, станцията в Димитровград не е отчела нивата на SO2 след 13:00 часа днес, показва справка в 16:20 часа, която означава, че няма своевременна информация за насищането със SO2 към този час.

Директора на регионалната инспекция Мариана Колева ни информира, че след завишаването на нивата в обедните часове от ТЕЦ Марица Изток-3 са предприети мерки и не е имало ново насищане със серен диоксид над нормата до 16:30 днес.

Източници:

Серният диоксид спада към групата на серните оксиди ( SОx), които се формират при изгаряне на горива с високо сярно съдържание. Основен антропогенен източник на серен диоксид е изгарянето на природни горива (ТЕЦ, битови източници). Металургията и химическата промишленост също са източник на замърсяване със серен диоксид. SO2 и NОx са основни компоненти на "киселите дъждове".

Влияние върху човешкото здраве:

Серният диоксид постъпва в организма чрез респираторната система. При високи концентрации абсорбцията му достига до 90 % в горните дихателни пътища и по-малко в по-ниските отдели на дихателната система.
При кратковременна експозиция на серен диоксид се засяга преди всичко дихателната система. Отбелязва се голямо разнообразие на индивидуална чувствителност на населението към серен диоксид, но особено чувствителни са лица болни от бронхиална астма. Действието на серния диоксид върху дихателната система като правило се съчетава с влиянието на праха. Чувствителни групи от населението към експозиция на серен диоксид са децата, възрастните, хората с астма, със сърдечно-съдови заболявания или хронични белодробни заболявания. Здравните ефекти на серния диоксид се проявяват с нарушение на дишането, белодробни заболявания, нарушение на имунната защита на белия дроб, агравация на съществуващи белодробни и сърдечносъдови заболявания. Трудно е да се отдели действието на серния диоксид от това на праха, с което се свързва също повишената честота на хоспитализации и смърт. Хора с астма са 10 пъти по-чувствителни към серния диоксид, отколкото здравите. Децата с астма са особено чувствителни, а експозицията на серен диоксид може да доведе до възпалителни белодробни заболявания.

Законодателство:

Наредба №12 от 15 юли 2010 г. (обн. ДВ, бр. 58 от 30 юли 2010 г.) oпределя норми за пределно допустими концентрации (ПДК) за серен диоксид. Въведените ПДК целят предпазване от вредния ефект на серния диоксид върху здравето на хората и околната среда. Регламентираните норми са следните:

- СЧН - 350 мкг/м3 (да не бъде превишавана повече от 24 пъти годишно)
- СДН - 125 мкг/м3 (да не бъде превишавана повече от 3 пъти годишно)
- Алармен праг – 500 мкг/м3 (измерени през три последователни часа от съответните АИС и ДОАС)

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    12
    124
    8 0
    18:02, 13 авг 2021
    Затваряйте завода и тец-а!
    • Гр
      Гражданин
      7 0
      00:15, 14 авг 2021
      РИОСВ - Вземайте се в ръце и предпремайте адекватни мерки , защото няма да търпим това положение повече.
      Този разбойник Ковачки няма да му уври главата и ще продължава да ни трови.
      Стига вече , търпението ни е изчерпано до краен предел.
Последни новини