За разлика от хората, сепиите помнят какво, къде и кога се е случило до последните си дни

    Сепиите могат да си спомнят какво, къде и кога се е случило за конкретни събития, чак до последните си няколко дни от живота, установи изследователите. Резултатите, публикувани тази седмица в списанието Proceedings of the Royal Society B, са първото доказателство за животно, чиято памет за конкретни събития не се влошава с възрастта.

    Изследователи от Университета в Кеймбридж, Великобритания, Морската биологична лаборатория (MBL), Уудс Хоул, Масачузетс и Университета в Кан, Франция, проведоха тестове за памет с 24 обикновени сепии, Sepia officinalis. Половината от тях са били на възраст 10-12 месеца - не съвсем в зряла възраст, а другата половина - на възраст 22-24 месеца, еквивалентна на 90 години при хората.

    "Сепите могат да запомнят какво са яли, къде и кога и използват това, за да се ръководят в своите решения за хранене в бъдеще. Това, което е изненадващо, е, че те не губят тази способност с възрастта, въпреки че показват други признаци на стареене, като например загуба на мускулна функция и апетит", казва първият автор Александра Шнел от катедрата по психология на университета в Кеймбридж, която е провела експериментите в морската биологична лаборатория в сътрудничество с учения от MBL Роджър Хенлън.

    С напредването на възрастта хората постепенно губят способността си да си спомнят преживяванията, които са се случили в определени часове и места, например това, което са вечеряли миналия вторник. Това се нарича епизодична памет и се смята, че нейният спад се дължи на влошаване на част от мозъка, наречена хипокампус.

    Сепиите нямат хипокампус, а структурата на мозъка им е драстично различна от нашата. Вертикалният лоб на мозъка на сепията е свързан с ученето и паметта. Те не се влошават до последните два до три дни от живота на сепията, което според изследователите може да обясни защо епизодичната памет не се влияе от възрастта при тези животни.

    За експеримента сепиите първо били обучени да се приближат до определено място в аквариума си, обозначено с черно-бял флаг. След това те били обучени, че два вида скариди, с които обичайно се хранят - предпочитаните от тях скариди и кралска скарида, се предлагат на определени маркирани с флаг места и след конкретни забавяния. Това обучение се повтаряло ежедневно в продължение на четири седмици.

    След това изследователите тествали дали сепиите си спомнят коя храна ще бъде налична, къде и кога. За да се уверят, че не просто са научили разположението, двете места за хранене били уникални всеки ден. Всички сепии, независимо от възрастта, наблюдавали коя храна за първи път се появява на всеки от флаговете и използвали това, за да определят кое място за хранене е най-доброто при всяко следващо хранене.

    "Старите сепии бяха също толкова добри, колкото и по-младите в задачата за памет. Всъщност много от по-старите се справиха по-добре в тестовата фаза. Смятаме, че тази способност може да помага на сепите в дивата природа да запомнят с кого се чифтосват, така че те не се връщат при същия партньор", каза Шнел.

    Сепиите се размножават едва в края на живота си. Да си спомнят с кого са се чифтосвали, къде и колко отдавна, може да помага на сепиите да разпространяват гените си масово, като се чифтосват с възможно най-много партньори, смятат изследователите.

    Сепиите имат кратък живот - повечето живеят до около две години, което ги прави подходящи за проверка дали паметта намалява с възрастта. Тъй като е невъзможно да се провери дали животните съзнателно запомнят нещата, авторите са използвали термина "подобна на епизодична памет" за способността на сепията да помни какво, къде и кога са се случили конкретни неща.

    Episodic-like memory is preserved with age in cuttlefish, Proceedings of the Royal Society B, rspb.royalsocietypublishing.or … .1098/rspb.2021.1052

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини