Тазгодишната реколта от пшеница е рекордна за страната

Тазгодишната реколта от пшеница достига около 7 000 000 тона и е рекордна за страната, съобщи пред журналисти в Добрич председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/ Костадин Костадинов, като се позова на обобщените данни на браншовата организация.

По думите му поне от две десетилетия в пазарната динамика не е регистриран толкова висок среден добив - около 600 килограма, при толкова висока изкупна цена на зърното. Тон фуражна пшеница това лято върви по 410 лева, а хлебната е с пет лева по-скъпа при изкупна цена на зърното 300-305 лева през същия период на миналата година, добави Костадин Костадинов.

Председателят на НАЗ коментира, че наред с тази благоприятна за земеделските стопани тенденция се увеличават разходите за производството на зърно като даде пример с поскъпването за година на тон амониева селитра от 320 на 670 лева, както и на други торове и препарати.

От НАЗ очакват да започне прибирането и на реколтата от пролетните култури - слънчогледа и царевицата, които са в добре състояние, за да обобщят приключването на стопанската година.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини