Кафето – повече полезно отколкото вредно

В своите здравни страници в. "Ню Йорк Таймс" помести интересна статия за медицинските митове около кафето. Авторите са събрали публикации за изследвания върху действието на кафето, които обхващат огромен брой пациенти - над половин милион! Ето въпросите, които коментират.

ЗАСИЛВА ЛИ ХИПЕРТОНИЯТА? Няма данни. От 1 чаша кафе кръвното налягане за кратко време се повишава с около 5 -10 мм и бързо се нормализира. Но у кофеиноманите 4 - 5 и повече чаши кафе дневно затвърдяват хипертонията и създават рискове. Има обаче парадоксални случаи, при които кофеинът понижава кръвното налягане! А ако пациентът има хипотония, тогава кафе се препоръчва, защото след 1 - 2 чаши двете граници се повишават с около 10 -15 мм за 2 - 3 часа.

ОБЕЗВОДНЯВА ЛИ ТЯЛОТО? Кофеиът е доказан диуретик. 1 -2 чаши кафе повишават количеството на урината с около 10 %. Но тялото не се обезводнява, защото течностите, които се пият заедно с кафето, са значителни. Увеличеното отделяне на урина всъщност е полезно, защото помага да се изчистват отровите от тъканите, прочистват се бъбреците, намалява рискът от бъбречни камъни.

ВРЕДИ ЛИ НА СЪДОВЕТЕ И СЪРЦЕТО? Проучване върху 400000 пациенти говори, че кафето не увеличава риска от инфаркти и инсулти. Кофеинът разширява коронарните артерии и подобрява кръвоснабдяването на сърцето. Но едновременно повишава нуждата от кислород за сърдечния мускул. Така че при склероза на коронарните съдове сърцето страда от недостиг на кислород. Затова кофеинът е забранен при исхемична болест на сърцето. Това се проявява при по-голяма доза кофеин, чаша кафе дневно е практически безвредна за съдовете и сърцето.

ВОДИ ЛИ ДО ЗАГУБА НА КАЛЦИЙ В КОСТИТЕ? Не. Леко се намалява свързването на калция, не се увеличава отделянето му. Но все пак е добре кафето да се пие с малко мляко.

ПОВИШАВА ЛИ "ЛОШИЯ" ХОЛЕСТЕРОЛ? Еспресото и нескафето - не. Има някои данни само за турското кафе и приготвеното чрез попарване. Но вината не е на кофеина, а на мазнините в зърната.

ПРЕДИЗВИКВА ЛИ ДИАБЕТ? Възможно е дългогодишната злоупотреба с кафе да изтощи панкреаса и така да ускори появата на възрастов диабет. Но това не е доказано. Във всеки случай при изявен диабет кафе не се препоръчва за да не се пречи на лечението.

ПРЕДРАЗПОЛАГА ЛИ КЪМ РАК? Няма данни. Дори кафето намалява риска от рак на гърдата, защото понижава нивото на женските хормони, които стимулират този вид рак. А кофеиновата киселина има и силно противораково действие.

Авторите смятат, че по начало пациентите с неврози и заболявания на нервно- вегетативна основа трябва да се въздържат от кафе. Но преценката все пак е в зависимост от състоянието.

Източник: zajeni.blogspot.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Dr
    Dr simon Ponce md
    0 0
    09:03, 30 ное 2021
    Дами и господа и възрастни могат да кандидатстват за нашата програма за дарители, където донорите със своя ДОРИТЕЛСКИ СЕРТИФИКАТ могат да даряват и да получават възнаграждение за спасяването на живот

    Ние даваме на нашите донори $1187000 за бъбрек

    Донор, желаещ да дари други органи, може също да посочи...

    Свържете се с doctodrsimonponcemd@gmail.com
    За повече информация..
Последни новини