Смокините - интересни факти и ползи за здравето

Познати на човечеството още от самото зараждане на цивилизацията, смокините се споменават за пръв път в Стария завет на Библията. Едно от дърветата в Райската градина е смокиня, и именно със смокинови листа се покриват Адам и Ева след грехопадението и изгонването им от рая.

Приема се, че смокиновото дърво е било култивирано за пръв път в Древен Египет, а днес са разпространени в Средна и Мала Азия, на Балканите и по Средиземноморското крайбрежие.  Смокините са култивирани и се отглеждат с цел търговия най-вече в Азия, в Южна Европа, а също в Централна и Южна Америка.

Няма да видите смокиново дърво да цъфти (поне с обичайния за нас вид цветове). Цветовете на смокинята са вътре в плода като образуват съцветие, съставено от множество цветове, почти затворено, с до 2 хиляди мънички цветчета, подредени по външната му повърхност, които се превръщат в съплодия. За качествено оплождане е необходима и мъжка смокиня, в която се развива насекомото смокинова оса или Blastophaga. Ние хапваме женските съплодия, наречени фиги. Мъжките съплодия, наричани каприфиги, се използват за направата на сладко от зелени смокини в края на месец май.

Смокините са здравословен плод с добро влияние върху човешкия организъм. Те съдържат умерени дози витамини В1, В6 и К, а също и умерени дози минерали като калий и манган, натрий, калций, желязо, фосфор, както и бета каротен.

В 100 грама сурови смокини има едва 74 калории.

Смокините засищат и се усвояват лесно от организма, спомагат храносмилането, намаляват холестерола, понижават риска от сърдечни заболявания, могат да помогнат при заздравяване на рани и при лечение на кашлица. Смокините се препоръчват за хора с анемия, както и за хора страдащи от заболявания на черния дроб и далака. Смокините нормализират ритъма на сърцето и са полезни при тромби.

Количеството калий в смокините е почти колкото в ядките.

Желязото в смокинята е повече от това в ябълката.

Две големи смокини набавят количеството калций, който се съдържа в половин чаша мляко.

Рисковете при консумацията на смокини:

Алергични реакции - алергичните реакции към смокините са доста рядко явление, но все пак съществуват. 

Смокините съдържат оксалати. Това са естествени съединения, които кристализират ако попаднат в тялото в голяма концентрация и могат да предизвикат здравословни проблеми, тъй като при този процес отнемат калий от тялото. Застрашени са онези хора, които нямат здрав стомашно-чревен тракт и прекаляват с консумацията на смокини.

Суровите пресни смокини много бързо се подават на ферментация и затова те трябва да бъдат консумирани до един - два дни. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини