Ретро красавици и уникална колекция с български цигари събраха хасковлии на площад „Свобода“

    Ретро парад на автомобили и най-голямата колекция у нас на български цигари събраха хасковлии в съботния ден на площад „Свобода“. Изложението е част от празничната програма за Деня на Хасково и се осъществи със съдействието на Община Хасково, организатор е Ретро клуб "Тракия".

    Ретро красавиците на четири колела от страната и Румъния предизвикаха любопитството на младите, а по-възрастните посетители на изложението си спомниха с носталгия и погледнаха назад към младостта.

    Сред интересните модели автомобили бе военен Фолксваген LT 35  от 1988 година, собственост на Сеслав Димитров от  Ретро клуб "Дентелика"- Кюстендил.

    Сред интересните презентации бе тази на хасковски ретро автомобил с разпъната палатка над него. Тя е монтирана на горния багажник на бензиновото 2000 –кубиково Волво 144 а, собственост на Митко Георгиев. Колата е в Хасково от 1970 година, купена е от арх.Тенчо Димов.

    Настоящият й собственик и семейството му се движат с нея през летните отпуските и обожават да ходят на балкан, като дори и да е валяло няма проблем да нощуват сред природата, тъй като разпъват палатката върху тавана на автомобила, а през слънчевите дни ползват сянката под нея.

    Точно като бял лебед грациозният Ягуар от 1979 г. на Емо от Ретро клуб “Тракия“-Хасково, паркиран край шадравана в центъра на областния град,  определено бе един от най-предпочитаните автомобили за снимка за спомен от посетителите на парада на стари коли. Собственикът му го е закупил наскоро извън България, показва го за първи път пред публика. Кара го постоянно и признава, че когато минава по улиците с него определено привлича вниманието на минувачите.  Емо е собственик  на още един ретро автомобил и стар мотор. Споделя, че да притежаваш подобни уникални возила не е евтино, но пък страстта към тях и удоволствието да се возиш в такъв тип кола напълно оправдават средствата.

    Наред с прекрасните возила от минали години, хасковлии имаха възможност да видят още една не по-малко любопитна колекция, разположена в края на ретро парада-на български марки цигари. Неин собственик е Димитър Георгиев от Силистра. В колекцията му има над 800 кутии цигари от над 100 марки. Това е най-голямата частна сбирка на български цигари. Те са събирани основно през сайтво за колекционери и аукциони. В Хасково собственикът й показа половината част от нея. Повечето от кутиите са с автентичните  цигарите в тях. Най-старата кутия в колекцията е от 1901 г., производство на Шуменската фабрика “Токалиев и Леви“.

    В колекцията си, която събира от осем години и половина, Димитър Георгиев има и цигари от хасковския край-кутията е произведена през 1906 г. в тютюноработница „Петел“ на известните в бранша от миналото братя Пулеви.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Фи
      Фифа 2019
      16 -2
      18:52, 11 сеп 2021
      Кога ще има парад на нормално движести се хора по тротоарите? Тротоарите са превърнати с паркинги а гаражи те в склад за боклуци. Ама от селяни.
      • Го
        Гошо узунджовския ромей
        9 -3
        21:03, 11 сеп 2021
        Обиден съм на всички хасковлий че повече не мога да крада !
    • 2
      Go
      gotin
      2 -6
      23:54, 11 сеп 2021
      Супер МИЛФ е каката под палатката на Волвото само... Виж коментара
    • 3
      Ан
      Антраник
      4 -2
      13:10, 12 сеп 2021
      Интересна атракция! МПС на снимка 19 е анти-ретро.След цигарите ще има ли гастрол на кристалния череп и тази година?
    Последни новини