Консултации и помощ за 30 жертви на домашно насилие от Хасково, Димитровград и Свиленград

30 души, пострадали от домашно насилие, ще бъдат обхванати с консултации-психологическа, правна и социална помощ по проект, финансиран от Министерството на правосъдието на Фондация „Български център за джендър изследвания “-Хасково.

Проектът с продължителност четири месеца. Ще се изпълнява на територията на Свиленград, Димитровград и Хасково.

Към проекта има програма за трудово посредничество, която ще е с действие половин година. А целта е да се съдейства на хора, пострадали от домашно насилие, да си намерят работа с помощ от Фондацията, която пък е в тясна връзка с консултантите на пазара на труда.

„За всяка от жените, пострадали от домашно насилие, които идват при нас за помощ, ние правим индивидуална оценка на риска. И в зависимост от потребностите им ги включваме към различните програми. Когато някоя от тях сподели и че е без работа, я присъединяваме към точно тази програма-за намиране на работно място“, казва Милена Славова, която е координатор на проекта.

От предишния опит и свършената работа тя отчита сто процента ефективност при трудовото посредничество. Благодарение на програмата, шестима души, които са бил включени в нея, са постъпили впоследствие на работа през миналата година.

В настоящото действие на програмата отново е предвидено да бъдат включени шестима души.

От Фондацията ще действат и по разработка, която е пряко насочена към мъжете, извършители на домашно насилие. През нея ще преминат четирима души. Те могат да бъдат насочени от съда чрез мярка за защита, наложена на жертвите им. Но често примерът тук е, че насилниците сами търсят помощта от специалистите, а основната им мотивация е осъзнаването, че само с работа върху себе си могат да запазят семейството си в цялост, коментира Милена Славова.

В настоящия проект е предвидена и дейност за създаването, издаването и разпространението на специализиран материал по темата. „Малка книжка за опазване живота и здравето на пострадалите от домашно насилие“ е с основната цел-превенция от домашното насилие. Тя ще съдържа 12 публикации на отделни теми, свързани с домашното насилие. В нея ще има и част, която ще засегне специално темата за психологическото насилие, което обикновено е трудно разпознаваемо и доказуемо, посочи психологът към Фондацията и неин управител Петя Петкова.

„Отдавна обмисляме да приложим тази полезна информация във вариант на отделни статии, защото , когато човек е травмиран, по-трудно възприема много информация накуп. Така че решихме да синтезираме и отделим информацията на тези основни 12 части. Смятаме, че така разделени темите ще предизвикат повече внимание и ще накарат хората да ги осмислят по-добре“, казва за идеята Милена Славова.

Статиите ще бъдат качени по-късно и на сайта на фондацията. Книжката ще се разпространява от доброволци и членовете в трите общи, в които действа проектът.

За 2020-а година през трите приемни на Фондация „Български център за джендър изследвания “-в Хасково, Димитровград и Свиленград са консултирани 108 лица, жертви на домашно насилие-мъже, жени, възрастни хора.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ка
    Католик
    6 -2
    16:31, 26 сеп 2021
    Такива идиоти и боклуци трябва да бъдат осъдени като изнасилвачи и убийци!!
    • Ст
      Стърчок
      12 -3
      17:55, 26 сеп 2021
      Сега жените се правят на мъже а мъжете си бръснат краката и си пускат бради .
  • 2
    Дж
    Джентълмен
    4 -1
    23:35, 26 сеп 2021
    Какви "мъже" сте бе, да биете и тормозите жена??? Жалки, долни комплексари. По 100 тояги на голо на площада. Смотаняци.
Последни новини