Как да разбереш дали си "супер разпознавач"

Има лица, които няма как да забравим. Има и такива, които някои хора не биха желали да помнят, но го правят. И не говорим за сантиментални драми или травмиращи събития, а за чисто психологически феномен.

Проф. Джош Дейвис от университета "Грийнуич" ги нарича "супер разпознавачи".

Те имат способността да разпознаят лице, видяно за секунди, преди много години като далечни роднини, актьори във второстепенни роли, непознати, които са засекли в метрото. А това е доста полезно умение, особено за полицията.

За да установи колко хора го владеят, Дейвис е развил кратък онлайн тест, който да ни покаже възможно ли е да притежаваме талант на супер разпознавачи. Ако тестът покаже подобен, от университета ни молят да се свържем с тях за допълнителни тестове.

За момента Дейвис разполага с много малък брой хора - под 10, с които може да прави допълнителни изследвания за това как работи паметта на супер разпознавачите. Пред Yahoo Health той уточнява, че не става дума просто за добра памет.

Професорът цитира изследване, публикувано в Plos One, което показва, че хората с феноменална памет, влезли със способността си да запаметяват почти всичко, всъщност не разпознават лица по-добре от всеки друг средностатистически човек.

"Това ни води до заключението, че разпознаването на лица поне до известна степен всъщност е вродено", се казва в изследването. Няма как да се тренираме за супер разпознавачи - или сме родени такива, или не.

Източник: LifeStyle

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини