НАОП "Джордано Бруно" открива новата учебна година на 1 октомври

На  1 октомври 2021г. от 12.00ч. ще бъде открита новата учебна година в ЦПЛР-НАОП "Джордано Бруно" с интересна програма, съобщават от община Димитровград.

Дейностите се организират съвместно с Регионалният природонаучен музей – Пловдив. Програмата включва прожекции на планетариумната шоу програма “Космическият устрем на Европа” (“Europe’s Cosmic Quest). По същото време, паралелно с образователните дейности на астрономическа тема ще бъдат организирани интересни атрономически работилници:

“Космосът и пикселите” - Желаещите да се включат в това знимание ще направят красиви пикселизирани модели, използвайки различни похвати в изкуството - като този на австралийските аборигени и поантилизма.

“Направи си планета & Мисията GOCE” - Работилница за запознаване с характеристиките на геоида (истинската форма на Земята) чрез изследване на 3D принтирани модели и пресъздаване на геоидната форма на Земята от пластелин.

„Построй космически кораб“ - Участниците в тази работилница ще имат възможност да построят от рециклирани материали (хартиени кутии, капачки и др.) различни космически носители от звездния флот на ЕСА, научавайки повече за мисията на всеки един от тях.

„Космически кантар“ – Колко бихме тежали на Венера? Използвайки коефициенти участниците могат да изчислят теглото си на различни планети.

“Рецепта за Комета” - С тази впечатляваща научна демонстрация ще “сготвим” комета пред вашите очи, разкривайки органичната материя, от която е направена! А в последващата дискусия ще дадем отговори на много от въпросите, вълнували привържениците на тези “опашати звезди”.

В дейностите ще се включат ученици от 5, 6 и 7 класове от ПМГ „Иван Вазов” и ОУ”Алеко Константинов”.

През учебната 2021/2022 година в ЦПЛР-НАОП „Джордано Бруно“ ще продължи популяризацията на астрономията сред учениците на Димитровград със своите образователни форми. Кръжоците по астрономия са предназначени за ученици от училищата в община Димитровград от 4 до 12 клас. В тях учениците ще могат да се запознаят със звездното небе, небесните обекти и явления, да се включат в групите за наблюдения и наблюдателните експедиции, да работят по национални и международни конкурси, проекти и програми, да се обучават за участие в олимпиади и да участват в други мероприятия, организирани от НАОП.

Учениците са разпределени в  12 форми:
- Забавна астрономия – 2 групи  за 4 клас
- Елементарна астрономия – 4 групи за 5 клас
- Основи на астрофизиката – 2 групи , за 6 и 7 клас
- Астрофизика – 1 група, след 7  клас
- Наблюдателна астрономия – 1 група сборна за всички участници
- Планетариум- деца от началния курс на обучение в Димитровград посещават по график звездната зала на Планетариума, за да получат първите си представи за Космоса.
- Лятно училище
Приблизителния брой на постоянно обучаваните ученици е 90.
Кръжоците са безплатни и са отворени, и след 1 октомври за записвани на нови ученици. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини