Кристалина Георгиева запази поста си в МВФ

Кристалина Георгиева запази поста си на управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ), след като снощи получи подкрепата на Изпълнителния съвет на институцията, предадоха световните агенции.

Доверието в нея бе подложено на сериозно изпитание след продължилото със седмици разследване, отбеляза АФП.

Въпросът за подкрепата към 68-годишната Георгиева бе поставен на дневен ред след публикуването на 16 септември на доклада на правната кантора УилмърХейл (WilmerHale), поръчан от етичната комисия на Световната банка.

Шефката на МВФ бе обвинена, че е манипулирала доклада в полза на Китай, нещо което тя категорично отрича.

Според Изпълнителният съвет предоставената информация по време на разследването не дава убедителни доказателства, че управляващият директор е действала неправомерно по отношение на доклада "Да правиш бизнес"(Doing Business) от 2018 година, когато е била изпълнителен директор на Световната банка, се посочва в комюнике на МВФ.

След като разгледа всички предоставени данни, Изпълнителният съвет на МВФ отново потвърждава пълното си доверие в лидерските качества и способности на управляващия директор да продължи да изпълнява ефикасно функциите си, гласи текстът на комюникето.

Съветът заяви, че има доверие в стремежа на Георгиева да поддържа най-високите стандарти на добро управление и почтеност в МВФ. В същото време се планира среща на ръководния орган, на която ще бъдат обсъдени институционални предпазни мерки, гарантиращи безпристрастността на служителите на международната кредитна институция и възможността за подаване на оплаквания, изразяване на несъгласие и поддържане на отчетност, посочва Ройтерс.

Кристалина Георгиева подчерта, че случилото се е било труден момент за нея в личен план и отново заяви, че предоставените факти са били необосновани.

"Сега когато МВФ се събира тази седмица, бих искала да заявя, че за мен е чест да управлявам толкова талантлив екип, който работи неуморно, за да се справи с най-големите световни предизвикателства, от борбата срещу Ковид-19 до борбата срещу климатичните промени и икономическото неравенство", каза тя.

Случаят раздели дълбоко 24-те страни членки на Изпълнителния съвет.

Ако Франция, Великобритания и Европа като цяло подкрепиха Георгиева, то Вашингтон бе по-сдържан в подновяването на доверието си към нея.

В отделно комюнике министърката на финансите на САЩ Джанет Йелън съобщи, че се е срещнала вчера с Кристалина Георгиева, за да обсъди възникналите сериозни проблеми

Йелън подчерта, че приоритет за нея е било да се запази целостта и репутацията на Световната банка и МВФ.

Американската министърка обаче е предупредила Георгиева, че ще следи отблизо случващото се в МВФ и ще прави оценка всички нови факти и разкрития, като призова за проактивни стъпки, за да се укрепи целостта и достовереността на данните в МВФ, информира Ройтерс.

Кристалина Георгиева получи подкрепата и на бивши високопоставени лица в Световната банка, както и на известни икономисти като нобеловия лауреат Джоузеф Стиглиц.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини