Пламна комин в Димитровград

Изображение 1 от 3

    Вчера към 18:30 се е запалил комин на къща в началото на бул. "Христо Ботев" в Димитровград. На място са пристигнали огнеборци, които са овладели ситуацията. Няма пострадали хора или имущество, стана ясно на мястото на инцидента.

    За това, че е нужна профилактика на комините преди началото на отоплителния сезон, ви подсетихме преди седмица:

    Вероятната причина за инцидента е, че собствениците на къщата не са направили профилактика на димоотвода преди началото на отоплителния сезон. Очевидец ни разказа, че за първи път палят печката на дърва за този сезон и след не дълго време след разпалването й се е чул гръм в коминното тяло, след което е започнало да пуши и да излизат пламъци през комина. Последвало е обаждане на 112 и огнеборците са пристигнали на адреса, ситуацията е овладяна и е избегнат по-сериозен инцидент.

    Какво причинява пожарите?
    Камини и печки на дърва са проектирани в тях да има огън, захранван от дървесина, докато те снабдяват дома с топлина. Комините, които са свързани с тях имат задачата да отвеждат отпадните продукти на изгарянето, когато дървото гори. Когато всички тези субстанции излизат от печката ни на дърва и се издигнат нагоре в относително по-хладния комин се получава процес на кондензация, т.е парите стават течни.

    Получава се един налеп, който се задържа за вътрешните стени на комина и се нарича креозот. Той е черен или кафяв на вид, и може да наподобява корички, снежинки, катран, а също да бъде лепкав, или да е искрящ и втвърден. Често почти всички форми се срещат в един комин. Каквато и форма да заеме креозотът е силно запалим. Ако той се насъбере в достатъчно количества и се запали вътре в комина, то това ще доведе неминуемо до пожар. Въпреки, че всяко едно количество креозот може да гори, по-опасно става, когато той вече се наслои в достатъчни количества и тогава се поддържа дълъг и разрушителен огън в комина.

    Определени състояния подпомагат образуването на креозот. Намалено снабдяване с въздух, недобре изсушена дървесина и по-хладни от обичайните температури в комина са трите фактора, които могат да ускорят напластяването на креозота по димоотводните стени.

    Подаването на въздух от камините може да бъде намалено от затворени стъклени врати или от невъзможност да се отвори достатъчно широко т.нар. решетка, за да се премества нагорещения пушек нагоре по комина възможно най-бързо. Т.е колкото по-дълго престои пушекът в самия комин, толкова по-вероятно е креозотът да се образува. Що се отнася до печката за дърва, нейното въздухоподаване може да ограничено от тази решетка.

    Понеже твърде много енергия се изразходва първоначално да се изпари водата, която се съдържа в дървесината, горенето на неизсушено дърво поддържа възникващия пушек по-хладен. По-хладния въздух очевидно не се покачва толкова бързо, както горещия въздух и затова се застоява повече време в комина. Обърнете внимание, че кондензацията на тези неизгорели отпадни продукти на запалването става по-бързо в един външен комин, отколкото в комин, който преминава през центъра на къщата.

    Използвайте само суха дървесина за камината. 

    Последиците
    Ако се случат в един зидан комин, пожарите могат да разтопят хоросана, да пропукат плочките или да повредят цялостно комина. Доста често при пропукания комин, с разтопения хоросан се образува пътечка по който пламъците да достигнат запалимата дървена рамка на къщата. Един единствен пожар в комина може и да не повреди къщата, но втория може да я запали или съсипе. При втория тип комини – най-често фабрично производство и метални принципно е възможно пожарът да нанесе щети предимно по крепежните елементи. Ако те се повредени, повече не трябва да се използват и трябва да сменени с нови.

    Как да се предпазим от пожари в комина?
    Вариантите са два.
    -  Използвайте изсушена дървесина. Сухотата тук е по-важна, отколкото да търсите твърда или мека дървесина.
    -  Създавайте по-малки и по-горещи огньове, които изгарят по-цялостно и произвеждат по-малко пушек. Никога не горете картотени кутии, амбалажна хартия, боклуци или коледни елхи във вашата камина.

    - Канете специалисти, които ежегодно да проверяват и чистят комина за да се предпазите от пожари и увреждането му.

    Използван източник: www.ka6tata.com

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини