Д-р Карагьозов: Ако изпълним заповедта за зелен сертификат, няма да можем да лекуваме болните!

От днес влиза в сила заповедта за задължителен Зелен сертификат на всички практикуващи медици и служителите в социалните домове в България. Разговаряхме с новия управител на димитровградската болница МБАЛ "Света Екатерина", по темата за това какви мерки се вземат за изпълнение на заповедта.

Според д-р Карагьозов на най-уязвимите места в болницата, в Ковид отделението и реанимацията лекарите са на 100% ваксинирани, а сестрите на 90%, в останалата част от болницата в днешната смята почти целия медицински персонал е ваксиниран, заяви директорът на болницата.

Но проблема е че в следващата смяна ще дойдат голяма част от медицинските работници, които нямат ваксина и нямат зелен сертификат, а ако не бъдат допуснати до работа, няма да има персонал, който да обслужва пациентите и да ги лекува, заяви д-р Карагьозов. Към момента решението на димитровградската болница е тази голяма част от персонала, който няма зелен сертификат да бъде тестван на всеки 2 дни с антигенни тестове. Постоянните тестове, които ще са за сметка на лечебното заведение, ще усложнят финансовото състояние на болницата, а и е възможно персонала да откаже да бъде непрестанно подложен на тестове и тогава се изпада в патова ситуация, ако не се допуснат медиците до работните си места поради отказ от тестове и ваксинация, трябва да бъдат пуснати в неплатен отпуск, но остава проблема, кой ще се грижи за пациентите. И друг проблем има, тестовете направени в болницата, не могат да служат за зелен сертификат, защото лабораторията на лечебното заведение не е сертифицирана и резултатите не влизат в националната система, а стигат само до регионалната структура на РЗИ.

Според директора на болницата, заповедта на министъра, която впрочем към този момент не е връчена официално на управата на лечебното заведение, е с неизпълнимо къси срокове, няма как за 2 дни персонала да се сдобие със зелени сертификати, трябвало е да има поне месец за да се изпълнят изискванията. Но въпреки неизпълнимите за димитровградската болница условия, д-р Карагьозов подкрепя заповедта в частта й, която провокира, голяма част от колебаещите да се ваксинират, да се оправят към ваксинационните пунктове.

Д-р Карагьозов бе първият димитровградчанин, който се ваксинира с ваксина против Ковид-19 още февруари месец, въпреки че месец преди това е бил изкарал болестта. Същият пример дадоха и голяма част от ръководните медицински кадри в болницата, но това явно не бе достатъчен стимул за останалите, сподели директорът на болницата.

"Аз се ваксинирах пръв в Димитровград, въпреки, че месец по-рано бях изкарал болестта, ваксинира се и цялото ми семейство. Сега идва времето да си поставя и трета бустерна доза и ще го направя. Няма друго спасение към момента от тази зараза, много от хората чакат лекарство за Ковид и за това не се ваксинират, но не се замислят за последствията от вируса и поболедуването, дори да има лекарство, вирусната инфекция може да нанесе сериозни вреди върху организма и да остави сериозни последствия при преболедувалия. Може да видите примера на Малта, над 90% ваксинирано население над 12-годишна възраст и те излязоха от 4-тата вълна, като вече почти нямат новозаразени."

В същото положение е и открият вчера Център за временно настаняване на хора в нужда в Димитровград, където персонала е от 5 души и само двама от тях са ваксинирани, и там управителят заяви, че ще прибегнат към антигенни тестове, за да могат служителите да ходят на работа.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    До
    ДОЛЯН ЛЯВ АМБРИАЖ Е РАДЕВ
    2 -5
    15:07, 21 окт 2021
    И оня от герб и оня хомосексуалист хаджиГЕЙНОВ и ония от да България
  • 2
    Ky
    kyx
    6 -7
    18:43, 21 окт 2021
    Кажете ясно не на терора на правителството! Долу служебното правителство и румен радев! Стига толкова репресии!
  • 3
    Жи
    Жиляз
    5 -2
    23:34, 21 окт 2021
    Не кух, ти си много кух.
  • 4
    12
    123
    3 -3
    09:37, 22 окт 2021
    Абсолютни некадърници са тези от служебното правителство. Радев трябва да си ходи сега!
  • 5
    Фе
    фен
    2 -2
    11:44, 22 окт 2021
    Положението,прилича на-петилетката,за четири години,а може,за три.Слава на бкп,кпсс.
  • 6
    Ва
    вай вай
    3 0
    13:57, 22 окт 2021
    Доктора да си скъса дипломата. Как ще се ваксинира след като е прекарал болестта преди месец!?! Или говори глупости...
    • За
      Запознат
      1 0
      13:30, 26 окт 2021
      При положение че в началото никой не беше наясно какво се случва адмирации за медиците които първи се ваксинираха и дадоха пример на умните
      На всички останали казвам да чукат на дърво
Последни новини