Агнешка чорба с гъби по тетевенски сготвиха и раздадоха на местните хора от читалището в Райново

    В с.Райново пазят традициите и се опитват да ги предават на младите хора. Селцето, макара и малко, с около 50 местни жители, е много подредено и китно. Тук хората са усмихнати и гостоприемни. Всяка есента райновци обикновено чакат гости от близо и далеч за среща на гъбарите, която организират от местното читалище“Марица 2008“. Селото е прочуто с познавачите си на гъби. За втора поредна година обаче пандемията провали сбирката.

    „По принцип нямаме точна дата за събиранията, изчакваме да видим как ще е с дъждовете и я обявяваме в най-подходящия момент. Тази година събирането трябваше да е тази събота, защото дни наред имаше хубав дъжд и мицелите успяха да се развият. Снощи до късно ми се обаждаха приятели гъбари от цялата страна, но за съжаление и тази година заради здравните мерки гъбарска среща няма да има“, казва с тъга читалищният секретар Митко Желязков. Така беше и през 2020 година.

    В Райново обаче, където хората правят празниците с цяло сърце и широки усмивки, не се отказват да почетат и тази година даровете от природата с благотворителна инициатива. Заради отпадането на сбирката на гъбарите миналата, а и тази година, те готвят благотворително гъбена чорба и я раздават на местните хора.

    Днес в дворчето на подреденото и красиво читалище в големия казан преди обед вече клокочи гозбата.

    Председателят на читалищното настоятелство Мария Иванова и секретарят Митко Желязков са главните майстори. Младата кметска наместничка Мария Василева тази година им помага, за да се научи на тънкостите на ястието с гъби. Съжалява, че не е успяла да се включи в обучението по разпознаване на гъбите, но пък си пожелава догодина да има възможност да навакса.

    Още няколко помощника имат Мария и Митко, които им асистират в подготовката.

    С дарено агне от приятели, решават тази година да направят гъбена чорба с месо. Добавят зеленчуци и подправки и за да е всичко приготвено и представено професионално правят консултация с доц. Станко Станков от Университета по хранителни технологии в Пловдив, с които читалището в Райново има подписано споразумение за сътрудничество. По негово мнение чорбата, която готвят тази година в Райново най-много се доближава до характерна такава от тетевенския край.

    Докато готвят майсторите са с народни носии и това не е просто показност, убедени са, че така поддържат живо българското културно наследство, признава Митко Желязков.

    “В последните години станаха модерни кулинарните тв формати, но трябва да помним, че начинът на готвене, традиционните български гозби с нашенски, месни зеленчуци и подправки, е част от нашето културно наследства“, казва той.

    Когато гозбата е готова екипът от читалището тръгва по къщите. Първите, на които гостува са семейство Недялко и Иванка Василеви. Семейството е сред тези в село Райново, които всяка пролет домакинстват на студентите от Университета по хранителни технологии. Младите хора идват при местните за част от практиките си. Те готвят заедно с домакините си, които им разкриват тънкостите на автентичните рецепти от този край.

    Недялко и Иванка с нетърпения очакват младежите отново да им гостуват:"Домът ни се оживява, има много настроение, зареждаме се с много хъс за месеци напред след срещите си с младите хора“, споделя Иванка, докато черпи с варена царевица, кекс и домашна ракия гостите си от читалището.

    А ако и вие искате да сготвите агнешка чорба с гъби и зеленчуци от тетевенско по райновска рецепта, можете да се научите как, като изгледате видеото под материала.


     

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Ст
      Стефан
      4 -1
      20:01, 22 окт 2021
      Браво! Така се прави, без много приказки, просто се прави!
      • Ва
        Ванчето
        1 -3
        02:56, 23 окт 2021
        К ло ш ар вмирисан.
    Последни новини