Прозрение: Facebook "прави омразата по-лоша"

Този път скандалите около Facebook не затихнаха „за три дни”, както обичайно, и изглежда, че ще имат дългосрочни последици – не само за голямата социална медия, но навярно и за други онлайн платформи.

Франсис Хоган – жената, която неотдавна разкри шокиращи факти относно нежеланието на Facebook да вземе мерки за намаляване на вредата си върху младежите, вчера бе изслушана от комисията по онлайн безопасност в Лондон и се срещна с Иън Ръсел – баща на 14-годишно момиче, което се самоуби след сблъсък със „смущаващо” съдържание в Instagram. Социалната мрежа „безспорно прави омразата още по-лоша”, заяви Хоган, цитирана от BBC. Конкретно Instagram е „по-опасна от всички останали форми на социална медия”, добави жената, направила скандалните разкрития.

Докато други социални мрежи са създадени с цел споделяне, игра или обмен на идеи, „Instagram е направена за сравняване с другите, за сравняване на външности… за начина на живот на хората и това в крайна сметка е по-лошо за децата”, сподели Хоган. По думите ѝ, собственото изследване на Facebook описва проблема като „разказ на пристрастени хора” – там децата се чувстват нещастни, но не могат да контролират използването на приложението; те чувстват, че не могат да спрат да го използват.

„Дълбоко съм притеснена, че може би е просто невъзможно да се направи Instagram безопасен за 14-годишно дете, и искрено се съмнявам, че е възможно да бъде безопасен за 10-годишно дете”, разкри опасенията си Хоган.

Безсилие

Хоган предупреди още, че Facebook не е в състояние да контролира съдържание на множество езици по света. Дори в страни, където се говори английски, макар да не е „американски английски”, алгоритмите на Facebook не се справят с разпознаването на речта на омразата.

Наред с това трябва да се обърне внимание и на платената реклама, когато става дума за регулиране на социалните медии. Настоящата система „буквално субсидира омразата в тези платформи”, поради тяхното алгоритмично класиране, смята Хоган. „Доста по-евтино е да пуснеш гневна реклама, предизвикваща омраза, отколкото да пуснеш реклама, разчитаща на състрадание, съпричастност”, каза тя.

Нужно е да се изиска подробна разбивка за това кой е ощетен от съдържанието, а не да се разчита на средна цифра – предполага се, че Facebook е „много добър в танците с данни”, но същевременно тласка хората към „екстремно съдържание”. „Средно, преживяването във Facebook е доста добро преживяване”, споделя Хоган. „Истинската опасност е, че за 20% от населението преживяването е ужасно”.

Недостиг на ресурси

При възникнали проблеми служителите на Facebook не могат да докладват за вътрешните си опасения в компанията – нещо, което Хоган нарече „огромно слабо място”. „Когато работех по контрашпионажа, видях неща, които бяха притеснителни откъм националната сигурност, но нямах представа как да ги ескалирам, защото в този момент нямах вяра във веригата на моите мениджъри”, сподели тя пред комисията. „Казаха ни да приемем, че има недостиг на ресурси”.

Подобни проблеми измъчват дори и Надзорния съвет на Facebook, който има властта да отмени решенията на компанията относно съдържанието. Хоган повтори твърдението си, че Facebook многократно е лъгала собствения си надзорен орган.

Няма финансов интерес

Всички разкрития идват в момент, в който няколко новинарски издания публикуваха истории, базирани на хилядите „изтекли” документи, разкрити от Хоган след напускането ѝ. Facebook определи публикациите като подвеждащи, а в един момент заяви, че изтеклите документи са „откраднати”.

„Противно на това, което беше обсъдено по време на изслушването, ние винаги сме имали комерсиален стимул да премахваме вредно съдържание от нашите сайтове”, каза говорител на социалната мрежа, след като Хоган приключи с показанията си. „Хората не искат да го виждат, когато използват нашите приложения. И рекламодателите не искат рекламите им да стоят до лошо съдържание. Ето защо ние инвестирахме 13 милиарда долара и наехме 40 000 души да свършат една работа: да се грижат хората да са в безопасност в нашите приложения”.

Компанията твърди, че през последните три тримесечия е намалила наполовина броя на случаите на „реч на омразата”, видяна във Facebook.

Източник: technews

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини