Димитровград остана без Неотложен кабинет, но проблемът е по-сериозен

Изображение 1 от 2

    От 1-ви ноември в Димитровград вече не функционира дежурен неотложен кабинет.

    Неговата функция бе да поема нуждаещите се пациентите на личните лекари в извънработното им време от 20:00 до 8:00 часа ежедневно, за което те имаха договор с него.

    От вчера, пациентите, които имат нужда от личния си лекар през нощта, ще трябва да ходят в областния град Хасково, където да бъдат прегледани или консултирани. Кабинетът, с който са сключили договор димитровградските джипита, се намира на бул. "Съединение" 49, в сградата на Спешна помощ в Окръжна болница.

    Разговаряхме с д-р Ризов, който от 20 години поддържа Неотложния кабинет в Димитровград. Ризов заяви, че вече се е изморил и не може да продължи тази практика - "няма лекари които да поемат дежурствата, всички са крайно изтощени, на мен ми се налага да поемам по 10 нощни дежурства в месеца. Повечето от лекарите в града, освен че са изморени, са и на преклонна възраст около 60 години. Няма лекари които да искат да работят в кабинета, поради което съм принуден да го затворя. В Димитровград положението ще става все по-лошо от към липса на лекари, няма млади хора, които да се захванат с практика в града, завършващите в момента се ориентират към големите болници, за да специализират или към кариера в чужбина и не искат да се връщат в по-малките градове като нашия, защото тук докато създадат практика, ще трябва или да работят в местната болница на ниска заплата или при друго джипи, при което доходите отново няма да са това, което търсят завършващите лекари. В кабинета по моя преценка 80% от посещаващите го, можеха да изчакат и до сутринта за да отидат при джипито си, но все пак трябва да се знае, че неотложна помощ си е на мястото и всички спешни пациенти могат да се обърнат към лекарите там.", споделя д-р Ризов.

    Разговаряхме и с други лични лекари в града, като всички заявиха, че са на предела на силите си и удържат положението поне да отмине ковид-кризата. Според един от лекарите, в Димитровград са останали около 15 лекари във всички сфери, които да са под прага на пенсионната си възраст, всички останали вече са в пенсия и всеки един момент могат да приключат своята практика. "Умората в нашата професия е голяма, пациентите тичат при нас за най-дребните неразположения, което го няма никъде в света, това отнема по-голямата част от времето ни. По цял ден съм в кабинета, говоря по телефона, преглеждам пациенти, когато се прибера в дома си продължавам да консултирам по телефона и това е по над 12 часа в денонощието. Вече съм възрастна жена в пенсионна възраст, а натоварването е огромно, по цял ден, всеки ден. Лошото е, че няма на кой да прехвърля практиката си, няма кой да поеме моите пациенти и давам повече от това което е по силите ми, но това не може да е до безкрай", споделя лекар, пожелал да не бъде цитиран.

    Димитровград тепърва го очаква голям проблем с медиците - все повече лични лекари прекратяват своята практика, други удържат с надеждата, че ще има на кой да предадат пациентите си, но средната възраст на лекарите е висока, а няма нови попълнения. В следващите до 10 години се очаква, че повече от половината димитровградски лекари да излязат в пенсия, било то и доста след пенсионната си възраст, което ще доведе до сериозен дефицит. Лекарите, с които разговаряхме, излизат с призив да ги щадим, за да изкарат по-дълго време, да не ходим до кабинета за всеки сопол на детето, а да се обръщаме към тях, ако наистина имаме нужда от медицинска помощ. Д-р Ризов каза, че трябва да си припомним приказката за неволята и да се опитваме да си помагаме и сами, както е правили неговата баба, която е имала за всичко лекове.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (11)

    • 1
      Ку
      кух
      12 -25
      11:55, 2 ное 2021
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
      • Ти
        Тити
        32 -12
        12:05, 2 ное 2021
        Ти наистина си много "кух трол", какво общо има служебното правителство с това, че няма млади лекари, които да искат да заменят старите. Грешна политика с десетилетия на назад, като едното десетилетие беше на ГЕРБ, чиито трол вероятно си!
      • До
        до тити
        8 -7
        23:56, 2 ное 2021
        Тити,ти не си трол.Просто си кух!
        Радев продължава да пилее пари за малоумните мерки и да съсипва държавата.
        Една ваксина струва между 50 и 120 евро,в зависимост от производителя.
        Защо Радев и Стойчо не оправиха болниците и не махнаха политиката,лекарите да взимат пари за всеки вкаран в болница?
        Вместо да въвежда фашистките безполезни скъпи сертификати,защо не повишиха естественият имунитет на българина с чисти храни,месо,витамини,физическо натоварване?
        Сега чакат някой да кихне или да се панира сутринта от битивито и да го вкарат в Ковид отделение,да му изпишат скъпите безполезни лекраства от „наши фирми“ и да умре.
        Именно Радев е виновен!
        Имам роднини,мед сестри в болница,още са на старите мизерни заплати,дори бонуса за КО не са получили още.Не могат да покрият смените,защото никой не остава на тия условия.Кой е виниовен?Ами генрала дето бори Русия,а една болница не могат да обурудват,като хората още.
      • Ти
        Тити
        7 -2
        10:10, 3 ное 2021
        Продължаваш да доказваш, че си трол:
        1. Радев не харчи никакви пари за мерки! Служебното правителство постави строги правила за да не се разходват нашите пари към "НАШИ" фирми и разходва в пъти по малко средства от ГЕРБ, които по свой тертип раздадоха стотици милиарди на приближени фирми, а останалите духаха супата и мизерстваха, а и служ. правителство не е налагал локдаун за да има нужда от голямо субсидиране.
        2. Една доза ваксина струва от 8 до 16 долара в зависимост от производителя, а не между 50 и 120 евро, както твърдиш ти.
        3. Нито Радев нито Стойчо има властта и инструментите да променят здравната система в какъвто и да било вид, само премахнаха няколко коромпирани крадящи директори на големи болници, които по случайност бяха от кликата на ГЕРБ.
        4. Серитификатите не са фашиски, а дават възможност на хората да имат достъп до повече обществени места, алтернативата беше пълно затваряни. Сертификатите не са скъпи, защото не костват никакви пари на държавата и на разумните хора. Радев или служ. правителство не са ти майка за да определят с какво ще се храниш, това си е твой избор, ако искаш се трови, ако искаш яж качествена храна!
        6. Никой не иска да праща хора в болниците, няма места заради хора невярващи в медицината.
        7. Болниците са търговски дружества и нито Радев, нито служ. правителство отределят заплатите на персонала. Аз пък познавам мед. сестри които вземат по 2-3 бона + 1000 лева за ковид. Но се оказа, че всички в болниците станаха лакоми и вече и счетоводителката иска бонус 1000 лева, защото е била на 1ва линия, а магазинерката в магазина на коя линия е? С това си твърдение противоречиш на първото си, че се харчат пари за малоумни мерки!
        Г-н Трол, като нападаш някой, помисли малко какви са му правомощията и се сети, че тези които ти плащат управляваха над 10 години, а служ. правителство 6 месеца, за които изсветли част от кражбите на ГЕРБ и за това толкова ви боли, президента не управлява държавата!
    • 2
      12
      123
      12 -22
      12:04, 2 ное 2021
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
      • 12
        123
        4 -6
        19:05, 3 ное 2021
        Българоубиец е. Вижте статистиките.
    • 3
      Ге
      Герберастки теолове
      23 -9
      12:31, 2 ное 2021
      Изборите наближават и герберастките тролове се активизираха!
      • Вс
        Всяко
        8 -10
        18:05, 2 ное 2021
        Всяко недоволство за Вас Почтените е тролване.
    • 4
      20
      20 лева за спешен преглед
      9 -1
      14:01, 2 ное 2021
      В Хасково в спешна помощ взимат по 20 лева от пациент от ДИМИТРОВГРАД.Има заповед на врата от директора на болницата.
      • Е.
        Е..
        4 -2
        15:40, 2 ное 2021
        Е ся вече ще им секне кранчето, ще ни преглеждат без пари :D
    • 5
      Фе
      фен
      1 -5
      20:03, 3 ное 2021
      Модераторе,хич те няма.ПП-Продължаваме Промяната. Виж коментара
    Последни новини