Презентираха новия дигитален планетариум на Димитровград пред чуждестранни гости от 5 държави

    Чуждестранни партньори от пет държави по линия на програма Еразъм+ са гости на Димитровград, като домакин от българска страна е ПМГ „Иван Вазов“.  Участниците по програмата са преподаватели в средни и основни училища от Португалия, Италия, Турция, Северна Македония и Румъния.

    Домакините от димитровградската природо-математическа гимназия бяха на гости на Народна астрономическа обсерватория и планетариум „Джордано Бруно“, където бяха посрещнати от директора Димитър Кокотанеков и зам.-кмета Яшо Минков. Бяха проведени интердисциплинарни уроци по астрономия, математика и английски език. В рамките на седмицата, по програмата на партньорите, са предвидени работни срещи в ПМГ „Иван Вазов“, лабораторни уроци, уоркшоп и разглеждане на забележителности в Димитровград.

    Директорът на обсерваторията Димитър Кокотанеков представи историята на планетариума, той разказа, че обсерваторията е създадена през 1962 година и е най-старата в България и на Балканския полуостров. Апаратът, който е показвал първото звездно небе, е направен в Димитровград и е първият в България проектиран и изработен тук, от тогавашния главен архитект на града – Милко Миланов. Апаратът посредством 47 проектора за диафилми е показвал звездното небе на нашите географски ширини, както и положението на Слънцето и Луната, с нейните фази, той е изложен като експонат в обсерваторията. От тази година в обсерваторията има нов дигитален планетариум, закупен от италианска фирма, каза още Кокотанеков.

    Чуждестранните гости присъстваха на презентацията на новия дигитален планетариум в Звездната зала на планетариума, която е с диаметът осем метра, от чиито възможности бяха впечатлени. С новата техника е възможно да се провеждат разходки из цялата галактика, както и да се провеждат обучения за небесните тела и вселената. Дигиталният апарат създава една вселена в димитровградския планетариум, която освен интересна, предоставя и изключителни възможности за обучение.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини