В понеделник до 12 часа, родителите на ученици от 1-4 клас, трябва да попълнят декларации за тестване с щадящи антигенни тестове

Изображение 1 от 2

    От понеделник всички ученици в общината ще се обучават в отдалечена електронна среда (ОРЕС), а за да могат най-малките да се завърнат присъствено в час, през другата седмица ще бъдат осигурени безплатни щадящи антигенни тестове които ще се правят 2 пъти седмично в училище. Чрез тестовете ще се осигури сигурна среда за учениците, в която ще бъде минимизирана възможността за разпространение на заразата.

    Тестовете, направени в училище, няма да служат за карантиниране на ученици или паралелки, а при евентуален положителен резултат, учениците ще бъдат насочвани към лаборатория за правене на ПСР тест, за доказване или отричане на наличието на зараза. С извършването на тестовете в училище, които ще бъдат ориентир, че детето може да носи вируса безсимптомно, ще се ограничи неговото разпространение между другите деца, които евентуално могат да заразят своите роднини.

    Най-късно до 12.00 часа на 8 ноември родителите на учениците от 1-ви до 4-ти клас, които се обучават в електронна среда, трябва да декларират дали са съгласни децата им да бъдат тествани два пъти в седмицата с щадящи антигенни тестове или могат да представят валиден документ, че детето е преболедувало COVID-19. За да се върнат децата в училище, ще трябва поне 50% от родителите на децата от дадена паралелка да са дали своето съгласие за тестване на малчуганите. Децата на родителите, които не са се съгласили, ще останат по домовете си е онлайн среда.

    Министерството на образованието и науката (МОН) подготви образец на декларация, който е предоставен на Регионалните управления на образованието (РУО) и чрез тях - на директорите.

    Вижте декларациите тук:

    Декларация за съгласие за тестване на ученици от 1-ви до 4-ти клас

    Декларация за съгласие за тестване на ученици от 1-ви до 4-ти клас със специални образователни потребности (СОП)

    В декларацията са посочени конкретните два вида тестове със слюнка, които са избрани от Министерството на здравеопазването чрез обществена поръчка и ще бъдат прилагани в училище. На всяко училище ще бъде предоставен само единият от двата вида тестове.

    За да подпомогне родителите при тяхното решение, МОН организира демонстрация на процеса на тестването.

    Децата ще бъдат тествани в класната стая от медицинско лице и/или преподавател или непедагогически специалист, определен от директора. Допустимо е участието също на доброволци – родители, медиатори, представители на БЧК и др., които разполагат със „зелен сертификат“.

    Изключение се прави за децата със специални образователни потребности, които ще бъдат тествани от родителите си вкъщи. За целта те попълват специална декларация, в която се ангажират да правят тестовете в дните, определени за тестване на останалите ученици, да водят детето си в училище само след отрицателен резултат от теста и да предават използвания тест в училище.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (7)

    • 1
      Да
      Да
      6 -6
      14:02, 7 ное 2021
      На майка ви знаете какво
      • Yy
        yy
        2 -3
        04:15, 8 ное 2021
        Започва се брат
    • 2
      Ти
      Тито
      9 -4
      14:50, 7 ное 2021
      Браво, най-накрая в Испания децата се тестват сами от миналата година и епидемията е до голяма степен овладяна
      • Sm
        smqh
        5 -4
        00:33, 8 ное 2021
        Ти на какво си?
      • Ти
        Тито
        4 -3
        08:42, 8 ное 2021
        Аз на съм на нещо, а с нещо! Имам мозък, мога да мисля и да разсъждавам, което на теб явно ти липсва
    • 3
      Дд
      дд
      5 -4
      00:34, 8 ное 2021
      Няма да стане! Явно фашистите не разбраха,че ни писна.
    • 4
      Сс
      Сссс
      3 -3
      09:07, 8 ное 2021
      Боклуци
    Последни новини