Масово ниски антитела, под прага за издаване на „зелен сертификат“

    Гражданите, които са преболедували, но не са доказани с PCR или антигенен тест или тези, които са минали през Ковид-19 безсимптомно от днес могат също да си извадят „зелен сертификат“ след тест за антитела. Това обаче става при определени условия, които преди дни бяха съобщение от Здравното министерство.

    Всички граждани, които имат направено изследване за наличие на IGG антитела и лабораторният им резултат е със стойност над 150 BAU/ml могат да получат такъв „зелен сертификат“. Той обаче ще важат само за територията на България за 90 дни.

    Резултатите за направените изследвания се въвеждат от интегрираните към здравната система лаборатории. Те трябва да подадат ЕГН, номер на лична карта и Национален референтен номер (НРН) на резултата от изследването. НРН може да бъде получено от лабораторията, направила изследването. На място може да бъде взето и самото удостоверение. Самият сертификат ще може да се тегли и от компютъра вкъщи на база на референтния номер на резултата на изследването, издаден от лабораториите.

    В лабораторията на ДКЦ1 в Хасково днес отчитат засилен интерес към тестовете за антитела. Но и сериозно разочарование сред голяма част от тези,  дошли с идеята полученият резултат да им послужи за снабдяването със “зелен сертификат“. И това е така, понеже  се оказва, че при голяма част от изследваните антителата са под прага на допустимост за издаването му, обяснява вирусологът д-р Светослава Маргаритова, завеждащ лабораторията на ДКЦ1 в Хасково.

    Има отчетен днес резултат от едва пет единици антитела, а само няколко резултати са с над 1200 единици.

    Вече стана ясно от коментарите на специалистите, че определената антистойност от над 150 BAU/ml, е по-скоро медицински праг. Според д-р Маргаритова обаче тази норма е доста ниска като защита, затова не трябва да успокоява. Тя съветва миналите изследване за антитела, които са с резултат под 400 BAU/ml, да пристъпят към ваксинация, ако не са ваксинирани, а ако са го направили и са в рискова група-да си поставят и бустерна доза.

    „Лично съм виждала пациенти с антитела над 300 със симптоми при нова среща с вируса, затова съветвам категорично тези, които не са се ваксинирали да го направят. Още повече, че имунитетът към коронавирусите като цяло е нетраен“.

    Заради естеството на работата си и попадайки в рисковата група на медицинските лица, вирусоложката също е предпочела да се ваксинира с трета доза.

    Изградената теза на база изследвания, които показват, че по полов признак коронавирусъте по-благосклонен към жените като усложнения, не е приложима към всяка възраст. Рискът при жените в менопауза от тежко протичане на болестта при заразяване се изравнява с тази при мъжете, тъй като протективната роля на половите хормони вече я няма, обяснява д-р Маргаритова.

    Чисто практически съвет на д-р Маргаритова за взимането на пробите за антитела, е те да се правят сутрин рано на гладно, за да се избегне натрупването на триглицериди и холестерол, което си идват естествено след хранене.

    А личното мнение на вирусоложката е, че въвеждането на „зелен сертификат“ у нас след тест за наличието на антитела, което е изолиран случай в рамките на ЕС, е било неправилен ход от страна на здравните власти, тъй като този акт реабилитира хората, които са били заразени, карали са болестта, макар и по-леко, не са се изолирали са били преносители на заразата.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Последни новини