Петокласничка от ОУ „Пенчо Славейков“ е отличена с награда за есе в Национален конкурс

В навечерието на един от най-светлите християнски празници, Въведение Богородично, петокласничката Александра Младенова от ОУ „ Пенчо Славейков“ е отличена с награда за есе от 8-ми Национален конкурс "Въведение Богородично" 2021 г., организиран от Пловдивска света митрополия.

Целта на конкурса е да стимулира творческите изяви на учениците, да утвърждава нравствени ценности , да поощрява интереса към съхраняването на българските традиции и се провежда под егидата на Пловдивския Митрополит Николай.

В проявата, посветена на Деня на християнското семейството и православната младеж, участват стотици ученици от I до XII клас от цялата страна. Александра Младенова е впечатлила журито с есето си, по темата „Какво искам да разкажа на Света Богородица за моето детство“, за което и е присъдено I мястo в раздел проза.

Есето на младото момиче:

Писмо до Богородица

За мен пресвята Богородице , майчице Божия ,си вдъхновение за вяра, покорство и посвещение към всичко добро и благородно. Ти се довери напълно на Господ и прие да бъдеш майка на Спасителя  Исус Христос, в когото и аз вярвам. Ако мога да ти разкажа нещо за моето детство, то бих ти споделила  колко съм благодарна , затова че съм се родила и израснала тук, в България!

В продължение на седем години моите родители са били емигранти в Испания. Мъката и носталгията по Родината непрестанно ги измъчвали.Крепяла ги е единствено надеждата, че един ден ще могат отново да се приберат у дома и да свият гнездо под родното небе. Благодарна съм на Господ, че това се е случило точно, когато майка ми е забременяла с мен. Било е истинско чудо от небето, което за месец е променило живота им из основи. Така съм се появила , Богородице, от една голяма ,истинска любов…. И детството ми е такова – изпълнено с любов и вдъхновение , за което се грижат моите близки – мама , татко и обичните ми баби и дядовци!

Дори не искам да си представя, какво би било ,ако се бях родила  в Испания, чуждата за мен страна. Не бих искала да говоря чужд език, да уча чужда история и традиции. Не бих искала да живея там, колкото и интересни, и забележителни места да има. Не бих искала да раста далеч от всички мои роднини , които обичам толкова много. Не бих искала да бъда дърво без корен.Знам , че детството ми е прекрасно , защото се чувствам прекрасно само тук – в родината!

Радвам се, че съм се родила и израснала точно тук, Богородице! Че съм обикнала всичко, което е близко и мое. Благодарна съм, че имам сплотено и обичащо се семейство, което ме възпитава да вярвам в Бог, да обичам Родината и да ценя всичко, което имам. Благодарна съм, че всички мои близки са близо до мен, че не ми липсва топлия поглед на дядо и милата прегръдка на баба ! Благодарна съм че уча в училище, в което всички говорят моя език , забавлявам се с приятелите си , като играя игри , които са играли и родителите ми! Какво по-хубаво от това ?! Чувствам се истински  щастлива. Благодарна съм за моя роден град зелен , красив, с много паркове и любими местенца. Цяла България е прекрасна. Обичам нашите планини с гори, еко пътеки и техните бистри и студени извори. Благодарна съм за красивото ни Черноморие, където всяко лято прекарвам едни от най-щастливите си дни с моите родители и приятели.

Гордея се, че съм се родила в страна- приказно красива! Радвам се, че точно България е моята Родина и вярвам, че камъкът си тежи на мястото! 

Затова , Богородице , моля те пази този рай и помагай на българските деца да имат щастливото си детство точно ТУК !

Александра Миленова Младенова – 5 клас 

ОУ „ Пенчо Славейков“ , гр. Димитровград 

Преподавател: Денка Николова 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Фе
    фен
    3 0
    13:31, 20 ное 2021
    Браво!!!
  • 2
    Бр
    БРАВО
    1 0
    10:27, 21 ное 2021
    Браво на детето и госпожата! Да жънат още много успехи, да бъдат благословени! И дано да имат директор, който умее да цени това. Аз такъв нямам, жалко...
Последни новини