Приключение като търсенето на скъпоценни и полускъпоценни камъни има огромен потенциал в България

Изображение 1 от 2

    Приключение като търсенето на скъпоценни и полускъпоценни камъни има огромен потенциал в България, заради богатите на ценни минерали и злато недра, информира Екатерина Терзиева от туристическата агенция "СлоуТурс.БГ".

    В последните години този вид туризъм се превръща в един от най-модерните по целия свят. Сред страните, където често се практикува, са Турция, Грузия, Съединените Щати, Етиопия, Колумбия и Австралия.

    Лилави аметисти, смайващи с цветовете си ахати, млечносини халцедони и благородни ясписи - всички те лежат погребани в мината край Маджарово в Източните Родопи. За да ги намерите, всичко, което трябва да направите, е да се разходите в района на старата мина, казва Екатерина Терзиева от агенцията, която вече предлага приключенски турове за търсене на ценните минерали.

    Благодарение на разположението си в кратера на изгаснал преди 35 милиона години вулкан, през социализма Маджарово се развива като рудодобивно селище. В резултат на вулканичната дейност тук има оловна руда, сребро, злато и над 16 вида ценни минерали и скъпоценни камъни, част от които и днес може да съберете покрай красивите меандри на река Арда.

    От 50-те години на 20 век до края на 80-те Маджарово се развива като миньорско селище и жителите му достигат почти 10 000 души. През 90-те години държавата изоставя маджаровската оловно-цинкова мина и прекратява изграждането на цеха за обработка на скъпоценни камъни, а съоръженията са премахнати. Проучването на находищата на аметисти, ахати и ясписи приключва, а след затварянето на двата рудника на някогашния минен гигант ГОРУБСО, Маджарово започва да се топи. Днес това е най-малкият град в България след Мелник, с население от едва 670 души, а територията около бившата мина се владее от планинските водачи и каменарите. Много от тях са работили в някогашните рудници, други са търсачи на съкровища с колекции от по над пет тона скъпоценни и полускъпоценни камъни, трети имат собствени ювелирни работилници.

    "Сред най-често срещаните тук камъни е аметистът - един от камъните с универсални терапевтични свойства. Ясписът също има силни лечебни и заземяващи сили. Според Библията, той е дар от Бога и е първият камък на новият Йерусалим. Халцедонът, който също често се намира край Маджарово, символизира спокойствие и хладнокръвие, за тибетците той е камък на чистотата и концентрацията. Ахатът осигурява баланс между физическите, емоционалните, интелектуалните и духовните състояния. Всичко, което намерите по време на експедицията за търсене на скъпоценни и полускъпоценни камъни, можете да задържите", казва Терзиева.

    Освен на приключението в "Родопския Клондайк", туристите могат да се насладят на местната източнородопска кухня, да посетят някои от десетките древни тракийски светилища в района, да наблюдават египетския и белоглавия лешояд, да се порадват на красивата природа и меандрите на река Арда, посочва Терзиева.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      10
      1040
      0 0
      23:02, 23 ное 2021
      Всичко звучеше прекрасно точно до момента, в който се почна говоренето за символи, лечебни свойства и всякакви шарлатански изяви. Моля ви се, спрете се. По-скоро гоните, отколкото да привличате хора с това. Камъните и туризмът около тях са напълно достатъчни да се привлекат хора към тези мест
    Последни новини