ВиК – Димитровград е в критично финансово състояние - иска кредит от половин милион, за да си плати тока

ВиК – Димитровград е в критично икономическо състояние, алармира управителят му инж. Георги Тенчев, като прогнозната загуба на дружеството за 2021 г. ще надхвърли 400 000 лева. Краткосрочните задължения към доставчици в края на годината ще надхвърлят 600 000 лева, се казва в доклад на управителя на местното водно дружество. Поради опасността от изпадане в несъстоятелност,  дружеството иска да му бъде разрешено тегленето на кредит от половин милион лева, за да не изпадне в несъстоятелност, в началото на 2022 година.

Ако не бъде получен кредитът, през януари или февруари дружеството ще обяви несъстоятелност. Налице ще е реална опасност от възникване на водна криза в община Димитровград, тъй като при обявяване на несъстоятелност, потребителите ще останат без доставчик на ВиК услуги, подчертава дебело Тонев.

Особено тревожно е положението при задълженията за електрическа енергия, към момента ВиК – Димитровград има неплатени фактури за ток на стойност 404 850 лева, като се очаква за декември нова сметка, която да надхвърли нови 200 000 лева. Постъпващите приходи са достатъчни единствено за покриване на разходите за персонала и 1/4 от необходимите разходи за дейността за съответния месец.

Докладът е приложен към точка от дневния ред на ОбС, в която се съобщава, че на 21 декември ще се проведе Общо събрание на съдружниците във ВиК – Димитровград. Дневният ред включва разглеждане на финансово-икономическото състояние на дружеството и приемане на решение за допълнителни парични вноски от съдружниците. Основанието за свикването му е, че загубите надхвърлят 1/4 от капитала на дружеството.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта (7)

  • 1
    Кр
    Крадоха
    7 0
    19:29, 9 дек 2021
    Крадоха, крадоха и го доведоха до несъстоятелност.карадимовци нямаха наяждане, предишния управител-монтажник, и той, как си изплати двата апартамента във Варна. Такова хубаво дружество и го съсипахте. Сега тока ви виновен. гоше, ти си ученик на петко и го сринахте това дружество. Изгонихте кадърните специалисти и сега останахте най-кадърните калинки на герб.Стига рева!
    • Сл
      Служител
      3 -3
      20:31, 9 дек 2021
      Защо пенсионираха Петко Ангелов , само той можеше да изведе дружеството на печалба !
    • За
      Запознат
      3 0
      20:50, 9 дек 2021
      Един ръководител би трябвало да си подаде оставката за положението на предприятието което ръководи , по това си личи какво е достойнството на един човек.
      За настоящия управител некадърник , е по важно пред обществото да се пъчи ,че е началник !
    • За
      Защо
      3 0
      11:12, 10 дек 2021
      Защо го пенсионираха този некадърник? Мазно ли ви беше при него бе служителю, който не разбира от проблемите на В и К и вечно назначен от петко като служител. Наистина си служител, но само негов, а не за това което трябва да правиш като специалист. Ех, малко тъга но почва да става весело около блатото В и К.
  • 2
    Пр
    Продължаваме промяната
    5 0
    07:26, 10 дек 2021
    Да се срине това дружеството е политика на кмета и политическата калинка герб. Какви специализирани кадри има във В и К: управител - машинен инжинер с купено удостоверение за в и к специалност за 200-300 часа обучение-назначен от кмета; гл. счетоводител- назначен от кмета, чрез съпругата му диана ,"експерт" в общината, към когото няколко години беше прикрепен счетоводителя караиванов-моливкин, който спря счетоводната програма и въведе в практика молива и гумата. Представете си в 21 век управлението на счетоводството да зависи само от молива и гумата.Не можеше да работи на компютър. Имаше само 1 в и к инжинер- Ю. Бърнева, която е без лиценз за в и к проектиране, не е направила нито 1 проект, но тя съгласува проектите на лицензираните проектанти. За какво говорим. За "добра" служба, тази г-жа , която като мишка напусна потъващия кораб и е назначена от кмета в общината на синекурна длъжност по заслуги, началник отдел по строителството. тази която не разбира и няма опит в строителството, да контролира проектите и начина на строителство. Как самият кмет си позволява това безумие.Или толкова може да преценява. Или така преценява, но това последствие рикушира в данъкоплатците-гражданите на Димитровград.
  • 3
    Пп
    ПП
    3 0
    08:54, 10 дек 2021
    Та кадрите и кадрила по назначаване на специалистите зависеше от един доктор и сие които хал-хабер си нямаха от в и к, но достатъчно беше да са верни на тях и на герб. Обсебено дружество, ръководено некомпетентно. А този петко, дето щял да оправи ви к - то, той хубаво го "оправи". Той заложи мините в полето на В и к с помоща на кмета. През 2013г. в двора на Симат възникна авария по тласкателния водопрод от пречиствателна станция питейни води до водоема за Димитровград. Та върху този водопровод лежаха тонове инертни материали и предизвикаха аварията. Та този петко беше съгласувал площадката на Симат и върху него тежи предизвиканата авария, за която се дадохо около 20 000лв. Много компетентен. На другия край, в м. "Габера" върху този водопровод тежи жилищна сграда, също съгласувана от от този петко. По този тласкателен водопровод са навързани много обекти- ПРП, УСМ, в.з."Габера" , много други включително и складовете на кмета. Кой проектант и доставчик на вода би навързал толкова много обекти преди тласкателя да достигне и достави вода във водоема захранващ водоеме за града. Това е толкова енергоемко, че просто думи нямам и това се учи в института и е като норматив. Но тука в това дружество това не се отчита и сега тока е скъп. Погледнете и кмета, казва, четози водопровод е амортизиран и търси пари за нов. Напротив, та ка стана да е амортизиран от неправилните действия на В и К. От ръкъводителите. Имаше един управител- инж. К. Николов, който оправяше бакиите сътворени от предишните , но кмета го смени и върна отново петко защото Николов не искаше да подпише за водопровода Черноконево- Меричлери. Този водопровод, който пренасяше водата през девет планини в десета беше много енергоемка и в края на краищата петко я смесваше с тази от меричлерската помпена станция и доставяше и арсен на жителите на Меричлери. Нямаше кой от общината да гледа Генералния план за В и к за общината и тури пепел на двата сондажа от по 40 лІсек западно от Черноконево и замрази доставката на вода за селищата по левия бряг на Марица в общината. Това няма кой да види и от В и К дружеството.
  • 4
    Пп
    ПП-1
    5 0
    11:05, 10 дек 2021
    Това за което гошето реве е смешен плач за кадърността на управителите, като изключвам Николов който не открадна и стотинка от това дружество, докато другите са шампиони по крадене и унищожаване на дружеството. За това състояние на В и К трябва да се намеси и прокуратурата, но такава няма и досега трябваше да се самосезира. Защото това дружество се е източвало през годините, а контрола от общината е само по съкращаването и назначаване на угодните лица. Ако се разгледа по водни системи бъркотиите са много. Посочваме някои от тях. Местност "Габера" е захранена от тласкателен водопровод и пренася вода по нерегламентирана и оразмерена водопроводна мрежа. Абонатите се обслужват от улични водопроводи от 3І4 ц. тръби и много от тях през лятото не могат да ползват вода. Но това не пречи на дружеството и общината да съгласуват проекти и да свързват нови абонати без да осигурят достатъчни количества вода. Само за пари. Освен това самото дружество изгражда за приятели нови незаконни водопроводни отклонения, а останалите жители най-настървено гони за метрологичните пломби и налага по свое усмотрение служебни количества вода. За едни тояга, а за други награда. Нека се проверят всички общи водомери дали метрологичната пломба отговаря на изискването. Нека се провери ръководителите на В и К техните водомери с какви пломби са и да не хукнат сега да си слагат пломби, това е лесно за тях защото тези пломби не се слагат от метрология, а от тях и наказват по този начин който си искат, без да разполагат с квалифициран специалист по метрология. По какъв начин определят количествата. Важното е да наказват, а тях няма кой да накаже за техните некомпетентности. А сега реват. Нека се обърнат в годините и се направи една хубава ревизия. Да се погледнат и разходите по вомата. Има една тетрадка, която може много да разкаже за частните работи и най-вече прибирането на пари от петко и моливкин. Защото разходи има по вомата, но приходити ги няма. Сега едни ремъци не могат да си купят. Канализацията се отчита, но не се чисти, ходи се само по частни обекти и парите потъват "неизвестно" къде.
Последни новини