Дания затваря културния живот заради рекорден скок на случаи на Омикрон

Дания обяви днес затварянето на значителна част от културния живот и нови рестрикции на нощния живот в опит да ограничи рекордния скок в случаите на новия вариант Омикрон на коронавируса, предаде Франс прес.

"Трябва да ограничим обществения си живот. Всички трябва да ограничим социалните си контакти", каза на пресконференция премиерката Мете Фредериксен.

По-специално театрите, кината и концертните зали ще трябва да бъдат затворени, обяви тя. Правителството ще поиска също затваряне на други места за събирания, като увеселителни паркове и конгресни центрове или дори музеи.

Ограниченията ще влязат в сила от неделя сутринта и ще важат четири седмици, съобщи правителството.

Това е драстичен обрат за скандинавската страна, която отмени всички ограничения на 10 септември, преди да въведе отново здравния пропуск в началото на ноември и след това да предприеме първата поредица от ограничения миналата седмица.

С ускоряване на ваксинацията с бустерни дози, разрешение за прилагане при сериозни случаи на лекарство против COVID-19 на лабораторията "Мерк", ваксинация на деца между 5 и 11 години правителството прави всичко по силите си, за да овладее рекордния дневен брой на новите случаи на заразата.

Дори кралица Маргрете Втора, която трябваше да отпразнува 50-ия си рожден ден на трона на 14 януари, е решила да отложи тържествата "за края на лятото", съобщи кралският дворец.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини