Засилен полицейски контрол по празниците, дебнат за незаконна продажба на пиратки

Създадена е организация по засилен контрол от страна на полицията в региона на Хасково в предпразничните дни и в дните, когато всички ще празнуват.

Звената за контрол на общоопасните средства вече са започнали проверки в търговските обекти за продажбата на пиротехнически изделия, без съответните разрешения, в нестандартни опаковки, проверяват се и сертификатите за качество, както и дали изделията са придружени с упътване за употреба на български език.

Сериозни санкции грозят лицата, които съхраняват или употребяват оръжие и пиротехнически изделия, в това число и самоделни, в нарушение на Закона за контрол над взривните вещества, огнестрелните оръжия и боеприпасите, обръщат внимание от полицията.

Законът изрично забранява хвърлянето и възпламеняването на бомбички, пиратки и други гърмящи пожароопасни стоки на обществени места - училища, църкви, базари, дискотеки, заведения за развлечение и хранене, обществен транспорт, включително и в новогодишната нощ.

По празниците ще бъде засилен и пътния контрол, тъй като по това време на годината се увеличават предпоставките за тежки пътнотранспортни произшествия след употреба на алкохол, поради неправоспособност, превишена скорост и неправилно изпреварване. Към тях се прибавят и зимните условия по пътищата и образуването но колони по най-натоварените участъци и проходите. При влошаване на времето има опасност от задръствания.

Празничната суматоха, свързана с подготовката за Коледа и Нова година е и удобен момент за крадците, които използват навалицата около пазарите, празничните базари и местата за масово събиране на хора.

Полицейските служители напомнят на гражданите да бъдат предпазливи и при съхранението и ползването на банкови карти. Често срещана, но изключително неразумна практика е пин-кодът да бъде съхраняван в един и същ портфейл с банковата карта. При ползване на банкомат, гражданите трябва да се уверят, че хората изчакващи зад тях нямат видимост към клавиатурата, на която набират пин-кода и задължително да закриват клавиатурата с ръка.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Кю
    Кюприйка Христева
    12 0
    19:32, 20 дек 2021
    Престъпниците са се разпасали по празниците а полицията се занимава с кокошкарство.
  • 2
    Кр
    Край
    14 -1
    19:54, 20 дек 2021
    Засилен контрол що ставате смешни
  • 3
    Па
    Павлов
    0 -3
    21:21, 20 дек 2021
    Аз пък не закривам клавиатурата. Голяма работа че някой ще научи пин кода, нали картата не е у него.

Още новини

Последни новини