Глобиха димитровградчанин заради папагала му

В края на 2021г. димитровградчанин е бил глобен от РИОСВ - Хасково, защото не е регистрирал сив папагал в установения 14-дневен срок след придобиването му, информират от инспекцията.

Папагалите от вида сив папагал или Жако, са застрашен вид, поради което подлежат на регистрационен режим в целия европейски съюз. От 2017 година регистрацията на пернатите е задължителна. Папагалите жако са сред 5-те папагала, които най-добре имитират човешката реч, заедно с мъжките вълнисти папагали, Амазона, Електус и Psittacula (Александър). Жако са почти изчезнали и затова се знае толкова малко за тях.

Регистрацията се извършва по реда на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР). След представяне на необходимите документи за произход инспекцията издава на собственика индивидуални регистрационни карти.  При смяна на собствеността чрез продажба, дарение или размяна всеки собственик на регистрирани екземпляри има задължение в срок от 15 дни да уведоми за промяната писмено РИОСВ.  Същото изискване е в сила и при смяна на адреса на отглеждане, смърт, кражба или изгубване на екземпляра. Собствениците се задължават да уведомят инспекцията и при унищожаване, повреждане, изгубване или кражба на документа за регистрация на екземпляр.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    12
    123
    2 0
    09:12, 6 яну 2022
    А как са разбрали че го притежава?
  • 2
    Ня
    някой си.,,...
    5 0
    10:22, 6 яну 2022
    чудят се с какви глупости да се занимават тези паразити. живота им минава в безполезни действия никому не нужни. какво , като е или не е регистриран ? какво ще се промени ? човека е броил м/у 500 и 1000 лв . за папагала. не го е взел да унищожава вида , а да го гледа.НЯКОЙ СИ
  • 3
    Йо
    йокин
    3 0
    11:34, 6 яну 2022
    Как са разбрали...За всичко,си има,,бдителни''граждани.
    • 12
      123
      3 -1
      12:05, 6 яну 2022
      Как може да има такива боклуци в нашето общество?
Последни новини