Отсрочка: няма да спрат тока на ВиК - Димитровград в понеделник, другата седмица ще имаме вода, но до кога?

Казусът с ВиК - Димитровград продължава да е заплетен, като възелът става все по-стегнат и изглежда, че има само едно решение към момента, което да не скъса въжето. Към това решение местното ВиК е тласкано по един или друг начин от 5 години и то е пълното му консолидиране към Асоциация ВиК - Хасково, където се обединяват всички водни дружества в областта под една шапка, както се случва в цялата страна.

От една страна община Димитровград е част от АВиК Хасково („Асоциация по ВиК Хасково“), но територията на общината не е влята в областното дружество и в Димитровград продължава да оперира търговското дружество ВиК - Димитровград. Последното трябва да се влее в областното и цялата територия на областта да се обслужва от един ВиК оператор, който е ВиК - Хасково.

Вчера на среща по темета в Димитровград пристигна зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деляна Иванова, която се срещна с новия областен управител Катя Панева, кмета Иво Димов, председателя на ОбС - Димитровград Гергана Кръстева, местни общински съветници и медии. От срещата стана ясно, че е постигната отсрочка за изплащането на задълженията на местния ВиК оператор към електроразпределителното дружество, като от ЕВН са обещали, че на 10-ти януари няма да спират тока на водното дружество, поради натрупаните огромни задължения, което си е отсрочка, но без ясни срокове.

Щом няма ясни срокове за плащане на борчовете на ВиК, които надхвърлят 700 000 лева, отсрочката може да бъде 3 месеца, 1 месец, 1 седмица или ден. Въпросът, който стяга възела е кога, как и от къде ще се намерят пари, за да започне местното водно дружество да погася задълженията си и да продължи да функционира. Варианти има няколко, но само един изглежда, че дава възможност за някакво решение или ако не е решение, дава възможност местното дружество да бъде в патовата ситуация на равно с всички останали водни дружества в страната, които споделят един и същи проблем - до една или друга степен не могат да си плащат сметките за тока, поради високата му цена и фиксираните цени на водата. Зам.-министър Иванова заяви, че към този момент няма законова възможност да се предоставят заемни средства от държавата за ВиК - Димитровград, защото не е приключила консолидацията с АВиК - Хасково, докато преди дни на хасковското ВиК бяха отпуснати близо 2 милиона лева от ВиК-холдинга за погасяване на стари задължения за електричество, но и това е временно решение, защото след месец отново ще дължат над милион за ток.

Ако общинският съвет в Димитровград даде съгласие за пълната консолидацията на Димитровград с ВиК – Хасково, то тогава ВиК – Холдингът ще може да отпусне заемни средства за плащането на сметките за ток. Което пак е временно решение, но пък от момента на консолидацията, цената на кубик вода в Димитровград ще стане почти двойна, като се изравни с тази на Хасково от 3,52 лв. за кубик, а до момента от 10 години димитровградчани плащат по 1.86лв. за кубик, а по селата - 1.42лв. Цената на водата в Димитровград не е променяна 10 години, защото регулаторният орган не позволява това, докато територията на Димитровград не се присъедини към ВиК Хасково, с което димитровградчани до момента плащат вода под себестойността си и това води дружеството към фалит. Една от последните спънки за вливането на Димитровград във ВиК - Хасково бе, че през изминалата година се водеха множество срещи и разговори за законова промяна, която да позволи в една ВиК асоциация на различните територии да има различна цена, което да даде възможност на цената за кубик в димитровградско да се увеличава постепенно, но за сега няма взето такова решение, въпреки обещанията на бившия министър Комитова.

 

Явно ОбС Димитровград на следващата си сесия ще трябва да вземе изключително важно решение за съдбата на местното водно дружество. Очаква се, общинските съветници да подкрепят решението за довършването на процедурата и местното дружество да бъде прехвърлено под шапката на ВиК - Хасково, било то и възмездно.

Има и друг вариант, смел и безразсъден, който ще заплете нов възел -  ОбС-Димитровград не подкрепя решението за консолидацията, електроразпределителното дружество спира тока на помпените станции, Димитровград, Меричлери и селата остават без вода, обществото се надига от недоволството и министерството и общината биват притиснати в ъгъла да намерят някакво различно и работещо решение, което да направи социално поносима цената на водата, но и да закрепи дружеството.

Към този момент, каквото и решение да бъде взето, то нищо няма да се случи веднага и димитровградчани ще са поставени под опасността да останат без вода, ако електроразпределителното дружество му писне да чака парите и спре електричеството на ВиК - Димитровград, което ще продължи да трупа задължения със стоици хиляди левове на месец.

 

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (34)

  • 1
    Мо
    Може
    8 0
    15:16, 7 яну 2022
    Да се намалят разходите за администрация.В инкасо отдела има 3 служителки и 3те симпатични,ама само едната работи,другите си бъркат в ...носа. По изпълнителните дела срещу длъжници ВиК плаща на пловдивски адвокат-син на гл. счетоводител по 300 лв.,а ЧСИ си взима таксата така или иначе. Тези пари се взимат от длъжника ако плати,ама ако не,остават за ВиК. Сигурно има на още много такива течове.
  • 2
    Ло
    локомотива
    14 0
    18:03, 7 яну 2022
    Нормално е да фалира вик,преди време шеф беше алчния глиган гочев,квото е имало за крадене той го е взел.
    • Мн
      Мнение
      12 0
      20:09, 7 яну 2022
      Локомотив , моля те изразявай се по точно - Свинята Гочев !
      Иначе за краденето си прав , само не знам къде работи сега въпросния Гочев но ако работи някъде ,значи ,че и те са крадци.
    • Съ
      съсед на гочев
      9 0
      17:27, 8 яну 2022
      Лошо много лошо,сега работи в благоустрояване,и кара бензинов джип-таурег,прави сметка сега как краде.
    • Ма
      Машиниста
      9 0
      23:27, 8 яну 2022
      На Зърната Гочка внука Иво Димов дали знае г-н Тихомир Гочев колко краде от Благоустрояване??? Или и от там взима комисионна това милионерче!!! Как ще изкара парата на светлослед мандата незнам!!! Сега не смее кола да купи даже!!!! Прави се на Улав!!! На зетя купи наводнено Ауди от Германия!!! Дянко действа за сега ама да видим!!
  • 3
    Им
    Име...
    2 -6
    18:11, 7 яну 2022
    Основният проблем е цената на тока. Свалят ли цена... Виж коментара
    • Ос
      Основното
      18 -1
      20:24, 7 яну 2022
      Основното е да се махнат тези некадърници и кмета.
  • 4
    Ос
    Основният
    8 -2
    19:49, 7 яну 2022
    Основният проблем за тока е от неправилна експлоатация на съоръженията. Високата енергоемкост и високите разходи за наши хора, като синчето на черния димов. Ще започна от водопреносната система за гр. Д-град. От 11 кладенеца водата постъпва в черпателен кладенец в ПС и се качва в пречиствателната станция/ПСПВ/. След пречистването, с помпа се нагнетява до водоема, над града. За тази ПС "Крумска тераса" няма обособена охранителна зона и проект за нея, няма актуално Разрешително за водоползване. Помпата която изпомпва е по-особена и нагнетяването на вода трябва да става постъпателно, но се действа прибързано и стават чести аварии. Над водопровода който преминава под площадката на " Каолин" тежат стотици тона инертен материал , въпреки, че съгласувано с В и К. Не си знаят къде минава трасето на водопровода и са дали съгласувателен режим. При авария в този участък се дават десетки хиляди лева. В местност "Габера" над този водопровод е построена къща. За този тласкателен водопровод са навързани ПРП, УСМ, ветеринарна лечебница, ресторант, склад на театъра, м. " Габера" и дори складовете на кмета. Това всичко противоречи на В и К науката. Не може да се навързват обекти на тласкателен водопровод. Сега кмета постояннно тръби, че този водопровод е остарял и амортизиран. Бих казал, този тласкател е съсипан от неправилна екслаотация. Съсипчите имат имена. Невежите ръководители, които кмета предлагаше за назначение. Освен това, главното което убягва, е спуканият водоем. През 2014 год. забелязахме теча, но от кметството ни беше отказано, по поръчение на кмета, отказан ни бе проекта, за да извършим ремонт. Не ни се даде. А сега се говори от името на гражданите. Беше извършен ремонт, но слепешката. Само от тези заложени аварии, от неправилното стопанисване се похарчиха десетки хилади. И наглостта нямаше край, когато тези, които заложиха тези аварии, ходеха по едни пазари, вестника на кмета, да тръбят , виждате ли тези какви големи разходи са направени.
  • 5
    Пр
    Продължавам
    8 -1
    20:23, 7 яну 2022
    Продължавам: Димитровград получава вода и от ПС "Черногорово-градска". Има основно 4 кладенеца и 2 спомагателни. От В и К са дали разрешително за преминаване на междунарадна ж.п. линия. От изградения водосток за ж.п. линията /която е в насип/ водата се насочва към водовземните кладенци и залива цялата площадка на вододайната зона и при покачване на водата , помпите изгарят. Разходи породени от едно неправилно и противозаконно съгласуване. От тази помпена станция със 7 подема и от ПС" Крумска тераса" с 13 подема се захранва с вода града, при евентуално спукан водоем. От тази вода се захранва и гр. Меричлери. С агрегат от кв. " Марийно" се изпраща до кв. " Черноконево". От там с агрегат се тласка водата до черпателен кладенец на ПС" Меричлери", водата се смесва с водата от 3 кладенеца и за да се ползва водата в граде, се получават 24 подема за водата в гр. Меричлери. И после тока е скъп ! Всичко това се получи от действията на кмета. Не трябваше да се пренася вода от Димитровград. Кмета уволни, чрез управителя на В и К, специалистите, които не приеха водопровода и назначи сегашните, които приеха и въведоха един енергоемък район. По Генерален за В и К , за водоснабдяване на раона е са посочени два кладенеца с дебит от 40 л./сек. Сега и в продължение на много години тази вода си изтича, а кмета и В и К пренасят вода от девет планини в десета за гр. Меричлери, а понякога се смесва с водата с арсен. По малко, за да не премине допустимата граница. Ето това е показно за енергоемкост ! Благодарение на кмете и верните му поданици. Сегашните управляващи и дерибестващи във В и К. Не разполагат с нито един В и К инженер или техник. Всичко е калинки на герб, с малко иклюючение , но траещи. Не могат да разбират от Генерални планове, който е закон за изграждане ва В и К сиснеми но могат служат роболепно на кмета.
    • Ра
      райновец
      6 0
      17:33, 8 яну 2022
      прекъсвам те за малко-относно работещи специалисти,управител е на митю-райновския зетя,човека трудно владее изказа, а да не говорим за сиво вещество в главата.Така че вие какво очаквате от това вик.
    • За
      Запознат
      2 0
      19:18, 8 яну 2022
      Митьо райновския беше един от най професионалните полицаи ,които познавам.
  • 6
    Пр
    Продължавам
    5 -1
    20:59, 7 яну 2022
    Продължавам:ПС "злато поле". Помпената станция и кладенците /4 бр./ са закупени и има нотариални актове. Но , водопреносната ситема, тръбите, на кого са ? Това е стар железен водопровод, изграден за подаване на вода за мините. Сега тези тръби са забранени за доставяне на питейна вода. Този водопровод е амортизиран. Правят се разходи от аварии и как се осчетоводяват разходи на чужд водопровод. А този водопровод захранва с вода селата от целия ляв бряг на р. Марица / Д. Белево, Г. и М. Асеново, Радиево, Странско, Здравец и Длъгнево/. ПС" Крепост", 1 кладенец намиращ се в индустриалната зона и от тласкателния водопровод е захранена цялята индустриална и складова зона източно от пътя Д - град - Хасково. На тласкател. Недопустимо ! Водопроводна мрежа на м. "габера". Тази мрежа не е оразмерена за доставяне на вода . Не е проектирана и не е приета официално, но това беззаконие не пречи на Общината и В и К дружеството да съгласуват проекти и да включват нови абонати без поемат ангажимента за постонна доставка на вода на живущите, особено през летния период. Тази административна единица, възникнала като зона за земеделси нужди и попаднала в плана за новообразуваните имоти се започна масово строителство, направи се регулационен план на улиците, но водопровод не се прави, не се подобрява инфраструктурата, а през летния период почти половината град живее там. Самото В и К изгражда за приятели незаконни връзки, за други е въвежда за плащане кубици при изтекъл срок на метрологичната пломба. Къде е метрологията и кой решава колко кубика вода ще платиш го решават както си искат. Течове колкото щеш. Незнайни водопроводи колкото щеш. По-голямата част от водопровода е вързан за тласкателя, което е неправилно. Как може една част да е вързана от водоема , а другата не. А данъци се плащат , дори и за земеделска земя, която е освободена от данъци със закон, но общината намира начин. Ако имаш някаква постройчица, малка но декларирана, земята която по нотариален акт е земеделска в отдел приходи удрят чертата и я водят прилежаща къв постройчицата, не част ,а цялата площ на имота.
  • 7
    Сл
    Служител
    4 -8
    21:18, 7 яну 2022
    Ако бяха оставили Петко Ангелов на работа , щеше д... Виж коментара
    • То
      Този
      8 0
      22:28, 7 яну 2022
      този петко е основният крадец. Как изплати двата апартамента във Варна, а ти служителю лапай мухи. Защото колкото и да ти обясняваме, все не можеш да схванеш какъв крадец и мошеник е този .
  • 8
    Да
    Да ти кажа
    8 -1
    08:12, 8 яну 2022
    Да ти кажа за този Петко. Този Петко беше назначен от кмета, защото трябваше да приеме водопровода кв." Черноконево" - гр. Меричлери. Инж. Николов отказа съгласуване е приемане поради високата енергоемкост. Та този петко си извади фалшиво свидетелство за монтажник на в и к мрежи без да ходи на курс в София, като дружеството плати 5-6 хил. лева и това свидетелство му беше донесено на ръка. И прокуратурата трябва да се заеме с този въпрос. Защото петко , за да монтира две тръби трябва да придържа тръбите, но с треперещите си ръце едвам придържаше чашата с питието. Готов монтажник да 320 несъстояли се учебни часа. И то отличник. С една дума, също като своя ментор- кмета, който си купи дипломата , този си купи удостоверението и го вписаха като управител-монтажник. И какво правеше петко, подписа и прие този водопровод, изплати си разходите по това фалшиво свидетелство, изплати си двата апартамента по 500 хил.лв. във Варна. И това всичко с контрол върху всички служебни водомери, сменяха пломби. От кохезионният договор за изграждане на в и к мрежа на Димитровград се полагаше вома с по-малък капацитет за почистване на канализационни отклонения. Та този петко я хариза на Стара Загора и сигурно получе някакви девиденти, но в ущърб за гражданите на града ни. Вместо да ползва и двете воми, голямата за почистване на канализацията на града ,а малката за канализационните отклонения , направи така, че да се ползва само голямата. И за двете дейности, но само под негов контрол. Канализацията на града почти не се чистеше и поддържаше, а се ходеше само по запушени канализационни отклонения. Като закона категорично казва, че канализационните отклонения се поддържат от В и К, но гражданите плащаха на ръка и този разход отиваше при петко. За един час машиносмяна на голямата е 130 лв. За малката вома машиносмяната за 1 час е 70 лв. По този начин ощетяваше гражданите и В и К. Парите не влизаха в касата на дружеството. Това престъпление се поддържаше и от гл. счетоводител карадимов-моливкин. Защото още от първия си ден на работа, този счетоводител по щат си присвояваше званието икономически директор. И първата му работа беше да премахне счетоводната програма за хиляди лева и да остане само на кръщаване с молива и гумичката. Разкачи счетоводството от инкасото, разкачи приходната от разходната част. Не можеше да работи с компютър, пълно невежество. Сега този моливкин дава съвети и обучава с години протежето на кмета, съпруга на дончева, директор за някакви си фалшиви програми в общината. Сега положението е същото и при гочето, ученика на петко. Израсна от главен инженер, но му липсват много неща. Синчето на моливкин е на ясла във В и К и получава баснословни суми от одраните кожи на абонатите. Такова хубаво дружество и го скапаха от некадърност.Какво голямо крадене е. А каква голяма борба беше докато се отдели от Хасково, отвсякъде завиждаха за автономността му, но тази кмет, с дейността си ще погуби това създадено през годините.
    • Ви
      ВИК
      4 -1
      08:28, 8 яну 2022
      Пак е добре , че няма фалшиви дипломи !
  • 9
    Дд
    дд
    3 -4
    15:01, 8 яну 2022
    Правят изкуствен фалит на ВиК Димитровград,за да ни принудят да прехвърлим дръжеството към Хасково т.е. консолидиране и накрая приватизиране от онези французи със Софийска вода. Кмет,председател на ОБС,Панева.....предадохте Димитровград!!!
    • Ди
      димо ивов
      9 -1
      17:37, 8 яну 2022
      кмета е предател,това е ясно на всички,но защо намесвате катя.
    • Им
      Име...
      2 -2
      13:33, 9 яну 2022
      Още служебното правителство извиваше ръцете на кмета да се прехвърли към Хасково, тук имаше статия по тази тема. Това е част от "промяната" заедно с цената на тока и "не задължително ваксиниране" явно.
  • 10
    Сл
    Служител
    1 -7
    19:29, 8 яну 2022
    Ако се дадеше възможност да работят в екип Тихомир... Виж коментара
    • Во
      Водомайстор
      2 -6
      19:39, 8 яну 2022
      Това го кажи на Локомотива , които нищо не разбира... Виж коментара
    • Ба
      бай иван
      6 0
      20:34, 8 яну 2022
      Ами те нали тия всичките са ръководили ВиК защо не са го оправили? Или като гледаме резултата трябва да продължават да го оправят, ама вече няма накъде оправено е окончателно.
    • Те
      Тези
      9 0
      21:29, 8 яну 2022
      Именно тези ограбиха и забатачиха В и К служителю-подмазвач.
  • 11
    Ив
    Иван Демирев
    7 0
    23:18, 8 яну 2022
    Всички са в кюпа!!! Крадци и мошенници !!! А вие питайте Иво Димов защо ходи на Велинград и почива безплатно в хотел Инфинити!!!!
    • Ду
      Дуранов
      1 0
      00:04, 10 яну 2022
      Татра стига рева за този парцел на Димитър Благоев.Още ли не спиш че Иво го даде на Пеньо Кроноса. Да ни искаше и ти да правиш ресторант до Манол
  • 12
    Ве
    Венко
    8 -1
    23:56, 8 яну 2022
    Иво Димов има много скътани пари!!! Да плати тока на ВиК !!! За да си изкупи греха за Фалшивата Диплома този итрач!!!
    • Пи
      Питане
      1 0
      08:40, 9 яну 2022
      Венко със кои скътани пари !
    • ?
      ?
      1 -4
      13:38, 9 яну 2022
      От къде знаете че е с фалшива диплома? Доказателства имате ли? В съд можете ли да докажете твърдението си?
    • Ст
      Стоян Минков
      2 0
      15:50, 9 яну 2022
      Аз мислех че взима само наем от Чикито за сервиза. Бяха преди 1000 лв сега не знам дали ги е вдигнал. Той го е писал на Бай Теньо !!
  • 13
    Ст
    Стефан Димитров
    3 -1
    01:11, 9 яну 2022
    Ами той Иво Димов и на Кроноса е добре дошъл?По наши сметки има 5 60000 милиона
    • Гр
      Гражданин
      2 -1
      08:43, 9 яну 2022
      Еий.. не знаех , че кметовете получават толкова големи заплати .
    • :-
      :-D
      1 -1
      13:44, 9 яну 2022
      Стефане вие колко милиона имате, нали сте от една партия знаете се? :-D:-D
  • 14
    Те
    Тенчо От Добрич
    3 0
    15:40, 9 яну 2022
    За никой не е тайна че кмета направи много пари и се скатава!! Яко комисионни!!! Фирма Уикенд купи част от поделението като влизаш в Хасково по раковска вляво!!! Тези магазини и складове няма да са на Свети Петър!!! Нищо че той се прави че е вън от играта!!
  • 15
    Ца
    Цанко Сталев
    3 -1
    20:22, 9 яну 2022
    Всички знаем каква се случва и кой какво прави а не търсим сметка? Знаем за складове за сервизи за връзки и Хасковски фирми които дават комисионни. Защо не го свалим от Влас тогава?? Стефан Димитров некога нямаше да се изложи така
Последни новини