По-кратки срокове за карантина и изолация:10 дни за заразен, седмица за контактен

По-кратки срокове за карантина и изолация ще бъдат налагани от днес. Това става ясно от заповедта, публикувана на сайта на Министерството на здравеопазването.

Още тази сутрин главният държавен епидемиолог д-р Ангел Кунчев и министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова коментираха, че това може да се случи преди да влязат на съвещанието днес на Съвета по имунопрофилактика и на Националния пандемичен съвет.

С новата заповед на проф. Сербезова лицата с потвърден Ковид-19 подлежат на задължителна изолация за период от 10 дни, считано от датата на потвърдителното лабораторно изследване. Всички близки контактни на доказан случай на коронавирусна инфекция подлежат на 7-дневна карантина, считано от датата на последния им контакт с потвърдения случай. Т

Директорът на съответната регионална здравна инспекция може да отмени предписанието за поставяне под карантина на близко контактно лице, при положение че то има поставена бустерна ваксина срещу коронавирус. Условието е лицето да предостави по електронна поща отрицателен резултат от проведено след 72 ч. от датата на поставяне под карантина PCR изследване. Карантината се отменя до 24 часа от представяне на документа.

Със същата заповед се отменя условието за задължителна 14-дневна изолация след изписване от лечебно заведение.

Издадените към момента на влизане в сила на заповедта предписания за изолация и карантина се преустановяват след изтичане на посочения в тях срок.

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    Зн
    ЗНАЧИ
    12 -1
    15:01, 11 яну 2022
    Хората по-бързо да се разболяват и по-бързо да оздравяват! Ок!
  • 2
    Дд
    ддд
    10 -3
    15:32, 11 яну 2022
    Какво стана с изследванията до сега? Как тоя най опасен вирус се оказа по безопасен? :)
    Или вече нямате нужда от тая лъжа понеже ще контролирате с цените на горивата и спиране и пускане на ток и вода? Затвора не ви мърда.Вижте,какво става по градовете.Кметовете излязоха от зимен сън и започнаха да омотават овцете,Няма да ми не обаче.
  • 3
    66
    666666
    8 -3
    17:11, 11 яну 2022
    Е има ли още някой, който не вярва, че това е цирк????
    Значи от днес нататък се оздравява по-бързо, а също така тези с бустерна доза не могат да пренасят зараза и нямат нужда от карантина!!!!Смях в залата!!!!Всички независимо дали са ваксинирани или не са преносители на заразата!!!Друг е въпроса обаче,че този цирк все някога трябва да свърши и това е първата маневра, която обаче е твърде рязка и показателна за това как ви лъжат и то брутално!!!!
  • 4
    Ре
    Реалист
    2 -1
    04:07, 12 яну 2022
    Този цирк ще върви докато съмняващите се във ваксината не бъдат набодени....
    Едва тогава ще приключи....
    Целта е да бъдат набодени максимално хора, а явно ваксините не са ваксини, а нещо друго...
    • Ку
      Кунчев
      1 0
      08:34, 12 яну 2022
      Докато не бъде измислена истинска ваксина за цял живот а не като сегашните за 3 или 6 месеца.
    • Аа
      Ааааааа
      1 0
      08:37, 12 яну 2022
      Дойдохме си на думата........! Който има нещо между двете уши ще се сети!!!!!!
Последни новини