Работим, докато умрем. Преглед на печата

„24 часа": Работим, докато умрем

Заради Европейския съюз и заради задълбочаващата се демографска криза и у нас пенсионната възраст ще бъде вдигната. Това съобщи вчера социалният зам.-министър Христина Митрева на конференция за предизвикателствата в социалното осигуряване, организирана от Икономическия и социален съвет.

 „Труд": Изборите ни в Турция - чурук*

Няколко мандата на ДПС в парламента, получени благодарение на вота в Турция, може да се окажат "чурук". Това стана ясно вчера от видимо неверните протоколи от секции в Турция, предоставени от МВнР на РЗС.

Лидерът на партията Яне Янев ще прати документите като доказателства по делото за касиране на вота в Турция, заведено в Конституционния съд.

От РЗС раздадоха на медиите няколко заверени копия от секционни протоколи с фрапиращи нарушения. Янев увери, че всички 122 протокола, предоставени му от МВнР, са в подобен вид. Според него дори в югоизточната ни съседка не е имало реално гласуване, а "неграмотно писане на протоколи и стъкмистика".

 „Стандарт": Всеки митничар на тест

Затяга се обръчът около крадливите митничари. Те ще бъдат разобличавани като в шоуто "Цената на истината". Шефът на агенцията Ваньо Танов е издал заповед от днес да започват изпити и психотестове, на които ще бъдат подложени всичките му подчинени.

 „Монитор": Без амнистия за бивши министри

Правителството ще поиска Конституционният съд да обяви за противоконституционен Закона за амнистията, съобщи вчера в интервю за bТV премиерът Бойко Борисов.

Искането по нормативния акт ще бъде внесено следващата седмица. Дотогава работна група, съставена от експерти към Министерския съвет и парламентарната група на ГЕРБ, ще обсъжда казуса и ще вземе решение как точно да оформи становището, обясни в Народното събрание вчера председателят на правната комисия Искра Фидосова.

 „Дума": Обещаха управленска програма до седмици

Вчера правителството обяви 82 краткосрочни антикризисни мерки за стабилизация на българската икономика. Най-важната от тях е балансираният бюджет за 2009 г. според финансовия министър Симеон Дянков. Това ще бъде добър знак за световните инвеститори и финансовият ресурс, който влиза в България. В пакета са включени и одобрените от Националния съвет за тристранно сътрудничество 32 мерки - две трети от всички предложения на синдикатите и работодателските организации според социалния министър Тотю Младенов.

За седмица мерките остават "отворени" за предложения от представителите на парламентарните групи, за да бъдат приети от правителството на следващото му заседание.

150 хиляди работни места могат да бъдат разкрити през следващата година чрез предприетите от правителството активни мерки на пазара на труда, обеща социалният министър Тотю Младенов. Държавата се стреми да ограничи безработицата чрез механизмите на еврофондовете и намаляването на осигурителната тежест.

„Дневник": Осигурителните прагове за 2010 г. замръзват

Заради икономическата криза ръстът на минималните осигурителни прагове през 2010 г. ще е доста по-скромен на фона на значителното им увеличаване през последните години, а в много браншове те ще бъдат замразени. Това означава, че минималните заплати ще останат каквито са или ще бъдат повишени съвсем малко. В металургията, машиностроенето, химията и строителството праговете няма да се променят. Производителите на консерви и безалкохолни напитки също настояват минималните доходи, върху които внасят социални осигуровки, да останат същите и догодина. Мотивите им са, че ако това не се случи, заради спада в поръчките ще се принудят да съкращават работници или да намалят заплатите им.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини