Топлата зима доведе по Северното Черноморие редки видове птици

Сравнително топлата зима доведе по Северното Черноморие редки видове птици, съобщи на БТА експертът в Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/ Михаил Илиев за резултатите от среднозимното преброяване на водолюбивите "пътешественици". По крайбрежието и във вътрешните водоеми от Дуранкулак до нос Емине са установени над 140 000 птици от 113 вида.

Доброволците на БДЗП са уловили с бинокли 500 средиземноморски буревестници над морето, които обичайно летят на юг. Морската вода очевидно е топла, има риба и буревестниците следват пасажите от хамсия,с която се хранят, поясни Михаил Илиев.

По думите му, природолюбителите са заснели край Дуранкулак четири големи черноглави чайки, които са много рядък вид. Азиатските птици - доста по-едри от гларусите, могат да бъдат наблюдавани само по време на миграция.

Изненада за среднозимното преброяване са и четирите блатни сови, уловени в кадър край добричкото село Владимирово. Тези зимуващи прелетни птици - също от рядък вид, водят потаен живот, активни са само нощем, добави експертът. Екипът на БДЗП извадил късмет, като без да иска подплашил совите и така те били засечени в полет.

Шабленско-Дуранкулашкият езерен комплекс, който се смята за зимен дом на световнозастрашените червеногуши гъски, и този януари е почти пуст. Установихме едва десетина птици от защитения вид, но пък през миналата кампания не видяхме нито една от красивите птици, което не беше се случвало през последните 25 години, припомня за историческия минимум Михаил Илиев. Експертът, който е част от екипа на проекта "Сигурен прелетен път за червеногушата гъска", коментира, че топлото време задържа птиците, мигриращи от далечна Арктика, във влажните зони в Украйна и Румъния.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини