Сметката за улично осветление в Димитровград скочи от 36 на над 100 хил. лв. - вземат се мерки

Община Димитровград започна въвеждането на мерки заради скъпия ток, съобщи кметът Иво Димов. Мярката, която е избрала местната администрация, няма да е спиране на осветлението в определен часови интервал, а намаляване на функциониращите осветителни тела.

"Уличното осветление ще свети през стълб, там където има възможност разбира се,  главните булеварди са много добре осветени, но сега ще намалим светлината. Спира се и фасадното осветление на сградата на кметството и други общински обекти, както и на някои места, където има ниски паркови осветителни тела", заяви Иво Димов.

 “Имаме увеличение със 170% на разходваните сметки за ток. През 2019 г. сме плащали близо 36 000 лв., месечна сметка, за декември 2021 година тя е над 100 000 лв. Това е проблем на всички български общини. По този начин искаме да спестим финансов ресурс, предвид високите цени на елекроенергията”, каза Димов.

По думите му, въпреки високите сметки за ток, отражение дава и подмененото в града преди 2 години улично осветление с LED такова. “Анализът, който направихме показва, че след като през 2019 година бе сменено уличното осветление в Димитровград, консумацията на ел. енергия е паднала с близо 25% за общината и около 40% за града. Това е така, защото отчитаме общото потребление на ток в Димитровград и всички 26 населени места. Ако е само в града, цифрата е още по-голяма”, коментира кметът.

Димов припомни, че общината има готов проект по Норвежкия фонд за подмяна на осветлението и по селата, но все още се намира в резервите. Към момента няма да се прилагат мерки за намаляване осветлението по селата в общината.

Кметът на Димитровград допълни, че в момента се провеждат разговори с финансовото министерство. Целта е да бъде разработена методика, с която всички български общини да получат компенсации.

Предложението на НСОРБ, на което Иво Димов е зам.председател, е общините да бъдат изключени от определението за не битов клиент.

"Не е редно общините да плащат за социални, здравни услуги и за улично осветление и да бъдат приравнени с бизнеса, който произвежда продукция", коментира още Димов.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (9)

  • 1
    Ам
    Ами
    9 0
    11:14, 28 яну 2022
    До къде я докараме на тъмно да живеем преди години продаваме а сега? Срамота
    • Да
      Да
      6 0
      14:35, 28 яну 2022
      И сега продаваме,от аеца тока се продава на вън и е с по ниска цена.За вътрешни нужди се ползва тока от тецове,вецове,и солари на много по скъпа цена.
    • Дд
      дд
      4 0
      12:31, 29 яну 2022
      Измислените болни мозъци от Грийнпийс Димитровград няма ли да излезнат да протестират? Искаме затваряне на всички АЕЦи,ТЕЦове и да забранят всички автомобили. Не може да се диша вече.Знаете ли Кауфланда колко ток харчи и замърсява природата? Грийнпийс Димитровград ,защо не сте барикадирали Кауфланда? Там продават и месо.А тия крави не ви ли пречат да дишате? Какво каза Бил по ССН? Само скакалци и трева.Ало,Грийнпийс Димитровград?Къде сте?
  • 2
    Та
    Таня Радева
    2 0
    13:53, 28 яну 2022
    Ами вчера 27.01.22 лампите по бул."Димитър Благоев" светеха през деня.
    • Ни
      Никой
      1 0
      14:37, 28 яну 2022
      Ти остави,че светят през деня но и от поне един месец светят през една лампа на места,а понякога и цели улици са без осветление.
  • 3
    Пе
    Пеню Кроноса
    2 -1
    10:30, 30 яну 2022
    Иво Димов да намали наема на Чикито
  • 4
    Ст
    ставри
    1 0
    16:15, 31 яну 2022
    След като като община не можете да си изпълнявате функциите, не е ли редно да плащаме по-малко данъци за времето, когато ще бъде по-тъмно по улиците ?
  • 5
    Фе
    фен
    0 0
    20:00, 31 яну 2022
    Много сте разглезени.Преди 50г,една крушка светеше,пред съвета.
  • 6
    Йо
    йокин
    0 0
    20:04, 31 яну 2022
    В голямата,бяла сграда(ОбНС),има кабинети,с по3,4чиновника.Ако се съкратят,наполовина,ще се помогне,плащането,на осветлението.
Последни новини